Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelování a simulace (KMA / XMOX1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / XMOX1 - Modelování a simulace, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Diskrétní a spojité dynamické systémy (definice, typy, příklady), fáze budování modelu, modelování a simulace z pohledu moderní matematiky2. Vlastnosti spojitých DS ve dvou a ve více dimenzích (řešitelnost, možné scénáře chování a jiné vlastnosti)3. Aplikace spojitých DS: šíření epidemií (Kermack-McKendickovy modely)4. Diskrétní DS: pevné body a cykly, bifurkace, chaos5. Úvod do systémů hromadné obsluhy (Kendallova klasifikace, vlastnosti M/M/1, M/M/c)6. Programovací prostředky pro modelování a simulaci7. Základní prostředky reprezentace znalostí pomocí OOP8. Řešení DS rozkladem na procesy, kalendář událostí9. Diskrétní simulace, plánovací příkazy (kvaziparalelní programování, manipulace s kalendářem událostí)10. Stochastické modely (pseudonáhodná čísla, generátory, testy, klasické a experimentální rozdělení)11. Organizace simulační studie, metody jejího vyhodnocení (regenerační a replikační metoda)12. Simulační přístup k řešení systémů hromadné obsluhy

Získané způsobilosti

Zná základní pojmy z oblasti spojitých a diskrétních dynamických systémůDokáže řešit některé typy úloh hromadné obsluhyIdentifikuje známé typy chování dynamických systémůZná princip řízení diskrétní simulace pomocí kalendáře událostíDokáže sestavit simulační studii a vyhodnotit její výstupyRozvíjí schopnost studia a orientace v odpovídající odborné literatuřeMá kompetence - komunikativní, studijní

Literatura

Kindler, E. Algoritmizace v jazyku SIMULA. distanční opora, PřF, Ostrava, 2004. I.KŘIVÝ, E.KINDLER. Simulace a modelování, Ostravská univerzita 2001. Ostravská univerzita, 2001. MALÍK. Programovací jazyk SIMULA. KŘIVÝ, I. Modely v populační biologii a ekologii. SMÍTAL, J. O funkciách a funkcionálnych rovniciach. E.KINDLER. Simulační programovací jazyky. SNTL, Praha.

Požadavky

Před vykonáním zkoušky je student povinen v průběhu semestru vypracovat a odevzdat 3 korespondenční úkoly dle konkrétního časového harmonogramu.Hodnocení probíhá v souladu s ustanoveními článku 31 až 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

prof. RNDr. Ivan Křivý, CSc.

Vyučující

Mgr. Petr Bulava, Ph.D.prof. RNDr. Ivan Křivý, CSc.Mgr. Petr Bulava, Ph.D.