Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie grafů (KMA / XTEGA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / XTEGA - Teorie grafů, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předpokládaný semestrální plán:1. Základní pojmy.2. Variace, permutace, matematická indukce, kombinace. Princip inkluze a exkluze.3. Definice grafů, typy grafů, metrické vlastnosti.4. Porovnávání grafů, homomorfismy.5. Reprezentace grafů.6. Sled, tah, cesta, souvislost grafů. Komponenta a faktor graf.7. Pravidelné grafy a kružnice. Strom a kostra grafu.8. Minimální a maximální kostra grafu. Mosty a artikulace.9. Prohledávání grafů, základní prohledávací algoritmy.10. Uspořádané množiny.11. Svazy, Booleova algebra.12. Logická funkce, booleovský polynom.

Získané způsobilosti

zná základní pojmy z oblasti teorie grafůumí dokázat obecné vlastnosti a základní věty z teorie grafů, rozvíjí tím schopnost obecného dokazováníumí ilustrovat základní pojmy a vysvětlit vlastnosti na konkrétních příkladechosvojuje si základní algoritmické postupy pro řešení jednoduchých úloh z teorie grafů a umí je aplikovatupevňuje si schopnost samostaté práce s odbornou literaturourovíjí komunikativní a studijní dovednosti

Literatura

Jiří Močkoř. Úvod do diskrétní matematiky. Ostravská univerzita, 1992. Sedláček, J. Úvod do teorie grafů. Academia Praha, 1977. nullDemel, J. Grafy a jejich aplikace. SNTL Praha, 1988. Gross, J., Yellen, J. Graph theory and its applications. CRC Press, London, New York, 1998. ISBN 0-8493-3982-0.Demel, J. Grafy. SNTL Praha, 1988. Nešetřil, J. Teorie grafů. SNTL Praha, 1979.

Požadavky

Zkouška se skládá ze dvou písemných testů. Termín prvního testu je stanoven na druhou polovinu semestru, upřesněn je v průběhu semestru nejpozději dva týdny předem. Druhý test se koná ve vypsaných zkouškových termínech. V případě potřeby je k testům provedena ústní konzultace.Hodnocení probíhá v souladu s ustanoveními článku 31 až 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

prof. RNDr. Jiří Močkoř, DrSc.

Vyučující

RNDr. Petra Konečná, Ph.D.RNDr. Petra Konečná, Ph.D.