Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia matematiky (KMA / XUTML)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / XUTML - Úvod do studia matematiky, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Výroková logika, symbolika matematického zápisu (proč píšeme symbolicky), výrok, pravdivostní hodnota, logické spojky, práce s výroky.2. Úvod do intuitivní teorie množin, co je to axiomatický systém a proč vůbec vznikl, systém výstavby matematiky - co je definice, věta, lemma.3. Důkazy, typy důkazů - přímý, nepřímý, sporem, matematickou indukcí.4. Množiny, průnik, sjednocení, rozdíl, potenční množina, De Morganova pravidla. Disjunktní množiny.5. Intuitivní pojem mohutnosti - počet prvků množiny, konečné množiny, spočetné a nespočetné množiny.6. Uspořádané dvojice, neuspořádané dvojice, kartézský součin množin, relace, vlastnosti relací. Relace uspořádání: částečné a úplné uspořádání7. Relace ekvivalence, rozklad na třídy ekvivalence. Příklady8.- 9. Zobrazení, funkce, vlastnosti zobrazení, definiční obor funkce, obor hodnot funkce, inverzní funkce, zúžení definičního oboru funkce. Příklady.10. Algebraické struktury, rozdíl množina - struktura, binární operace na množině a jejich vlastnosti (komutativita, asociativita, distributivnost), příklady základních algebraických struktur.11. - 12. Různé důkazové úlohy

Získané způsobilosti

Chápe intuitivnímu pojmu množinyzná a provádí základní operace s množinamichápe množinovou výstavbu matematikychápe pojmy věta, důkaz, lemma, axiom,?zná základní pojmy týkajících se relací částečného uspořádáníintuitivně chápe pojem mohutnosti množinychápe pojem relacepracuje s pojmem relace uspořádání a relace ekvivalencedokáže určit minimální, nejmenší, největší, maximální prvky částečně uspořádané množinydokáže faktorizovat množinu podle zadané relace ekvivalenceumí pracovat se zbytkovými třídami modul nchápe pojem funkce a její vlastnostizná číselné obory a pracuje s nima

Literatura

Halmos, P. R. Naive Set Theory. [s.l.]: Springer, 1998. ISBN 0-387-90092-6.nullBurian, K. -- Libicher, J. Algebra I. Pedagogická fakulta v Ostravě, 1982. Burian, K. Kapitoly z teorie množin. Pedagogická fakulta v Ostravě, 1985. Ebbinghaus, H.-D. -- Flum, J. -- Thomas, W. Mathematical Logic. Berlin, New York: Springer Verlag, 1994. ISBN 0-387-94258-0.Balcar, B. -- Štěpánek, P. Teorie množin. Praha: Academia, 1986. Devlin, K. The Joy of Sets. Berlin, New York: Springer Verlag, 1993. ISBN 0-387-94094-4.

Požadavky

Podmínkou připuštění ke zkoušce je vypracování a odevzdání 2 korespondečních úkolů v průběhu semestru. Úkoly musí být odevzdány nejpozději před konáním zkoušky. První úkol obsahuje příklady zaměřené na důkaz rovnosti dvou množin metodou neurčitého prvku a na procvičení operací s množinami (skládání relací, určení oboru hodnot nebo definičního obur funkce apod.). Druhý úkol je zaměřen na kreslení Hasseových diagramů částečně uspořádaných množin, určování nejmenších, největších, minimálních a maximálních prvků, určování suprema a infima, hledání vztahu mezi relací ekvivalence a rozkladem množiny a na důkaz spočetnosti některých množin. Úkoly jsou zadány v distační opoře. Termín odevzdání prvního korespondenčního úkolu je 7. týden semestru, termín odevzdání druhého korespondenčního úkolu je 12. týden semestru.Student může problematiku konzultovat elektronicky nebo v pravidelných konzultačních hodinách (2 hod. týdně) nebo prezenčně v rámci tutoriálů konaných během semestru.Zkouška je písemná. Studenti při písemné části dostanou za úkol vyřešit několik příkladů vztahujících se k probrané látce. Po písemné části následuje ústní pohovor ("ústní část zkoušky"), jehož cílem je zhodnotit vypracovanou písemnou část. Při zkoušce je možné získat maximálně 100 bodů. Hodnocení probíhá v souladu s ustanoveními článku 31 až 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

prof. RNDr. Olga Rossi, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Olga Rossi, DrSc.RNDr. Zuzana Václavíková, Ph.D.prof. RNDr. Olga Rossi, DrSc.RNDr. Zuzana Václavíková, Ph.D.