Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekonomie (KMA / XZEKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / XZEKO - Základy ekonomie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vznik a vývoj ekonomické teorie2. Úvod do mikroekonomie, trh a tržní mechanismus3. Chování spotřebitele a formování poptávky4. Chování firmy, rovnováha firmy v dokonalé konkurenci5. Chování firmy v nedokonalé konkurenci6. Trh výrobních faktorů7. Mikroekonomická politika státu8. Makroekonomie a národohospodářské agregáty9. Agregátní nabídka a agregátní poptávka10. Spotřeba, úspory, investice11. Peníze, peněžní trh, inflace12. Zaměstnanost a nezaměstnanost13. Ekonomický růst a ekonomický cyklus14. Stát v ekonomice

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základech makroekonomie a mikroekonomie. Student srovnává přístupy různých ekonomických teorií.

Literatura

PAULÍK, T., PELLEŠOVÁ P. Základy ekonomie. Distanční studijní opora. Ostravská univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006. Holman, R. Ekonomie. C.H. Beck Praha. C.H.Beck Praha.Praha, 2005. Helísek, M. Makroekonomie - základní kurs. Melandrium Slaný, 2002. ISBN 80-86175-10-3.Macáková, L. a kol. Mikroekonomie - základní kurs. Melandrium Slaný, 2002.

Požadavky

Před vykonáním písemné zkoušky je posluchač povinen v průběhu příslušného semestru zpracovat a odevzdat tři korespondenční úkoly. Přesná formulace korespondenčních úkolů jakož i termíny zpracování jsou stanoveny na začátku semestru v rámci úvodního tutoriálu. Jejich obsahové zaměření vychází z distanční studijní opory Základy ekonomie, OU PřF 2006. Zpracované korespondenční úkoly odevzdá posluchač e-mailem ve stanovených termínech. Problematiku může posluchač konzultovat e-mailem, prezenčně v rámci tutoriálů v průběhu semestru, nebo v pravidelných konzultačních hodinách vyučujícího.Předmět je ukončen písemnou zkouškou, ze které lze získat maximálně 100 bodů. Hodnocení probíhá v souladu s ustanoveními článku 31 až 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

prof. Ing. Tibor Paulík, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Tibor Paulík, CSc.prof. Ing. Tibor Paulík, CSc.