Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekonomie pro zdravotnické obory (KMA / XZEZO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / XZEZO - Základy ekonomie pro zdravotnické obory, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky s power pointovou prezentací využitím dataprojektoru. Power pointová prezentace ve formátu pdf. po celou dobu semestru a ve zkouškovém období přístupná na nástěnce IEM.1. Úvod do mikroekonomie, trh a tržní mechanismus2. Chování spotřebitele a formování poptávky3. Chování firmy v dokonalé a nedokonalé konkurenci4. Trh výrobních faktorů5. Mikroekonomická politika státu6. Makroekonomie a národohospodářské agregáty7. Agregátní nabídka a agregátní poptávka8. Spotřeba, úspory, investice9. Peníze, peněžní trh, inflace10. Zaměstnanost a nezaměstnanost11. Ekonomický růst a ekonomický cyklus12. Stát v ekonomice (Hospodářská politika)

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základech mikroekonomie a makroekonomie. V části mikroekonomie student uplatňuje základní znalosti o fungování trhu, chování firem a spotřebitelů a o fungování trhu výrobních faktorů. V části makroekonomie student srovnává rozhodující prvky současné makroekonomie a základy hospodářské politiky státu.

Literatura

PAULÍK, T. Základy ekonomie pro zdravotnické obory. Distanční studijní opora. Ostravská univerzita, Přírodovědecká fakulta. Holman, R. Ekonomie. C.H. Beck Praha. Praha, 2005. Helísek, M. Makroekonomie - základní kurs. Melandrium Slaný, 2002. ISBN 80-86175-10-3.Macáková, L. a kol. Mikroekonomie - základní kurs. Melandrium Slaný, 2005.

Požadavky

Aktivní studium odborné literatury a sledování aktuálního ekonomického dění v ČR a EU.|Předmět je ukončen písemnou zkouškou, ze které lze získat maximálně 100 bodů.Hodnocení probíhá v souladu s ustanoveními článku 31 až 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

prof. Ing. Tibor Paulík, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Tibor Paulík, CSc.