Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy kódování a kryptografie (KMA / XZKAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / XZKAR - Základy kódování a kryptografie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předpokládaný semestrální plán:1. Kódování a šifrování - základní pojmy, rozdíly. Kódovací abeceda, kódování, kód, dekódování, binární kódy. Jednoznačně dekódovatelné kódování. Blokové, prefixové kódování.2. Střední délka kódového slova, nejkratší kód, Huffmanova konstrukce.3. Úvod do kryptologie. Historie, základní typy šifer.4. Frekvenční kryptoanalýza a její význam. Polyalfabetické substituční šifry (Vigenerova šifra). Kasiského metoda kryptoanalýzy. Šiforvací stroje (ENIGMA). Vernamova šifra.5. Symetrické a asymetrické šifry, jejich vlastnosti a význam. Principy modulární aritmetiky.6. Základy RSA (algoritmy pro šifrování a dešifrování).7. Složené a smíšené šifry. Kryptologie současnosti. Základní schéma šifrových standardů DES, AES.8. Bezpečností kódy. T-násobná chyba. Hammingova vzdálenost kódových slov. Objevování a opravování t-násobných chyb.9. Lineární kódy, jejich popis a vlastnosti. Generující a kontrolní matice.10. Systematické kódy, duální kódy, samoduální kódy. Hammingova váha.11. Objevování a opravovaní chyb lineárních kódů. Standardní dekódování. Dekodování pomocí syndromů.12. Cyklické kódy a jejich vlastnosti. Generující a kontrolní polynom.13. Perfektní kódy. Hammingovy kódy. Golayův kód.

Získané způsobilosti

zná základní pojmy z oblasti kryptologie, typů šifer a jejich historiezná základní pojmy z oblasti kódování, typů kódů a jejich vlastnostirozvíjí schopnost důkazu obecných vlastností a pravidel z výše uvedené oblastizískává schopnost ilustrace výše uvedeného na na konkrétních příkladech šifer a kódůzískává schopnost aplikace známých vlastností, tvrzení a postupů na řešení úloh ve výše uvedené problematicerozvíjí schopnost studia a orientace v odpovídající odborné literatuřekompetence - komunikativní, studijní

Literatura

Adámek, J. Kódování. SNTL Praha, 1989. nullKoblitz, N. A Course in number theory and cryptography. Springer - Verlag, 1994. Lint van, J.H. Introduction to coding theory. Springer - Verlag, 1991. R.Jiroušek, J.Ivánek, P. Máša, J.Toušek, N.Vaněk. Principy digitální komunikace.

Požadavky

1. odevzdání zadaných korespondenčních úkolůve stanovených termínech uvedených v LMS Moodle.2. absolvování písemné zkoušky ve vypsaných zkouškových termínech. Za semestr je možné celkem získat 100 bodů.Hodnocení probíhá v souladu s ustanoveními článku 32 a 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

RNDr. Petra Konečná, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Petra Konečná, Ph.D.RNDr. Petra Konečná, Ph.D.