Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy makroekonomie (KMA / XZMAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / XZMAK - Základy makroekonomie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kompendium dějin ekonomických teorií2. Makroekonomie a národohospodářské agregáty3. Agregátní nabídka a agregátní poptávka4. Spotřeba, úspory, investice5. Peníze a trh peněz6. Inflace7. Nezaměstnanost8. Ekonomický růst9. Ekonomický cyklus10. Stát v ekonomice (Hospodářská politika)11. Fiskální politika12. Monetární politika13. Vnější obchodní a měnová politika

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základních makroekonomických ukazatelích. Student srovnává jednotlivé typy hospodářské politiky. Student uplatňuje znalosti základních makroekonomických procesů.

Literatura

PAULÍK, T. Základy makroekonomie. Distanční studijní opora. Ostravská univerzita, Přírodovědecká fakulta, Institut ekonomie a managementu, 2008. HOLMAN, R. Ekonomie. Praha : C. H. Beck, 2005. JUREČKA, V.A KOL. Makroekonomie. Grada Praha, 2013. Helísek, M. Makroekonomie - základní kurs. Melandrium Slaný, 2002. ISBN 80-86175-10-3.

Požadavky

Před vykonáním písemné zkoušky je posluchač povinen v průběhu příslušného semestru zpracovat a odevzdat dva korespondenční úkoly. Přesná formulace korespondenčních úkolů jakož i termíny zpracování jsou stanoveny na začátku semestru v rámci úvodního tutoriálu. Jejich obsahové zaměření vychází z distanční studijní opory Základy makroekonomie, OU PřF 2008. Zpracované korespondenční úkoly odevzdá posluchač e-mailem ve stanovených termínech. Problematiku může posluchač konzultovat e-mailem, prezenčně v rámci tutoriálů v průběhu semestru, nebo v pravidelných konzultačních hodinách vyučujícího.Předmět je ukončen písemnou zkouškou ze které lze získat 100 bodů. Hodnocení probíhá v souladu s ustanoveními článku 31 až 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

prof. Ing. Tibor Paulík, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Tibor Paulík, CSc.prof. Ing. Tibor Paulík, CSc.