Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Euklidovská a neeuklidovská geometrie (KMA / YENG1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / YENG1 - Euklidovská a neeuklidovská geometrie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah - podrobný přehled témat výuky:1. Euklidovská geometrie- úvod2. Hilbertův systém axiomů, incidence a uspořádání3. Hilbertův systém axiomů, shodnost a spojitost4. Hilbertův systém axiomů, rovnoběžnost5. Weylův systém axiomů euklidovské geometrie, incidence, uspořádání a spojitost6. Rovnoběžnost, kolmost, úhly7. Grupy izometrií a podobností v rovině a v prostoru.8. Míra útvaru v rovině a v prostoru9. Základy sférické geometrie10. Výpočty a aplikace sférické geometrie11. Riemannův eliptický prostor, modely eliptické roviny12. Lobačevského axiom a funkce v hyperbolické geometrii13. Weylova axiomatika hyperbolické geometrie14. Modely hyperbolické roviny15. Srovnání vlastností v euklidovských a neeuklidovských geometriích.

Literatura

BURIAN, K. Euklidovská a Neeuklidovské geometrie 1. PřF OU Ostrava, distanční opora, 2007. BURIAN, K. Kapitoly z geometrie I, II. PřF OU Ostrava, 1996. ROZENFELD, B.A. Mnogoměrnyje prostranstva. Nauka Moskva, 1966., 1966. MARTIN, G.E. The Foundations of Geometry and the Non-Euclidean Plane. Springer-Verlag, 1975. KUTUZOV, B.V. Lobačevského geometrie a elementy základů geometrie. ČSAV Praha, 1953. SVITEK, V. Logické základy geometrie. SPN Bratislava, 1969.

Požadavky

Podmínkou připuštění ke zkoušce je plnění studijních povinností během semestru.Zkouška je písemná.Hodnocení předmětu včetně klasifikace v případě zkoušky probíhá v souladu se Studijním a zkušebním řádem OU.

Garant

RNDr. Radka Malíková, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Radka Malíková, Ph.D.