Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lineární alg. a analyt. geometrie 2 (KMA / YSLA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / YSLA2 - Lineární alg. a analyt. geometrie 2, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Lineární operátory na vektorovém prostoru, matice lineárního operátoru, transformační vztahy, relace podobnosti matic.2. Vektorový prostor lineárních operátorů, grupa automorfismů; obecná lineární grupa a její podgrupy.3. Okruh polynomů, dělitelnost, Euklidův algoritmus, kořeny polynomů, Gaussova věta, rozklad na kořenové činitele.4. Polynomy s reálnými koeficienty, vlastnosti kořenů, rozklad na ireducibilní komponenty nad C a nad R; metody hledání kořenů polynomů - kvadratické rovnice, kubické rovnice, Cardanovy vzorce, binomické rovnice, racionální kořeny polynomů s celočíselnými koeficienty.5. Problém vlastních hodnot pro lineární operátory: invariantní podprostory,vlastní vektory, vlastní hodnoty, vlastní podprostory, charakteristický polynom, násobnost kořene a dimenze vlastního podprostoru.6. Problém diagonalizace nad C: invarianty podobnosti matic, diagonalizovatelné operátory (různé vlastní hodnoty, násobné vlastní hodnoty), Jordanův normální tvar lineárního operátoru.7. Vektorové prostory se skalárním součinem: skalární součin na reálném a komplexním vektorovém prostoru, vlastnosti, matice skalárního součinu, transformační vztahy, ortogonální a ortonormální vektory, Grammův-Schmidtův ortogonalizační proces.8. Norma a metrika indukovaná skalárním součinem; ortogonální doplněk podprostoru, ortogonální průmět vektoru na podprostor, odchylka vektorů, odchylka vektoru od podprostoru.9. Ortogonální transformace a jejich geometrický význam, symetrické operátory; problém vlastních hodnot, kanonický tvar matice ortogonálního a symetrického operátoru.10. Bilineární formy na vektorovém prostoru (nad R), vektorový prostor bilineárních forem, reprezentace bilineární formy v bázi, transformační vztahy, symetrické a antisymetrické bilineární formy, rozklad prostoru bilineárních forem, souvislost s maticemi, se symetrickými operátory, se skalárním součinem.11. Kvadratické formy, hodnost, signatura, reprezentace v bázi, transformační vztahy, kanonický tvar, Sylvestrova věta (Zákon setrvačnosti kvadratické formy), normální tvar, souvislost s problémem vlastních hodnot pro symetrické lineární operátory.12. Afinní prostory, souřadnice, podprostory afinních prostorů, parametrické a obecné rovnice podprostoru; vzájemná poloha podprostorů (dimenze 1 a 2), příčka mimoběžek.

Literatura

LADISLAV BICAN. Lineární algebra a geometrie. Academia, Praha, 2000. Saunders Mac Lane and Garrett Birkhoff. Algebra. ALFA, Bratislava, 1972. Halmos, P. R. Linear Algebra Problem Book. Cambridge University Press, 1995. ISBN 0883853221.Krupka, D., Musilová J. Lineární a multilineární algebra. SPN, Praha, 1995. Ladislav Bican. Lineární algebra. SNTL, Praha, 1979.

Požadavky

Odevzdání korespondenčních úkolů dle přílohyKombinovaná zkouška bude složena z písemné části a poté z ústní části- doplňující otázky k písemné části. Celkově lze získat 100 bodů. Hodnocení probíhá v souladu s ustanoveními článku 31 až 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

RNDr. Zuzana Václavíková, Ph.D.