Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretická aritmetika (KMA / YTEAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / YTEAR - Teoretická aritmetika, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základy matematické logiky.2-6.Axiomatická teorie množin. Zermelo-Fraenkelův axiomatický systém.7. Kardinální čísla a výstavba přirozených čísel. Peanove axiomy.8. Podílová grupa a konstrukce okruhu celých čísel.9. Podílové těleso a konstrukce tělesa racionálních čísel.10. Konstrukce reálných čísel jako zúplnění čísel racionálních -Dedekindovy řezy.11. Konstrukce reálných čísel jako zúplnění čísel racionálních -topologické zúplnění s využitím Cauchyovských posloupností.12. Algebraicky úplné těleso.

Literatura

Zuzana Václavíková. Teoretická aritmetika. Ostrava 2007, distanční text, 2007. BLAŽEK,J. A KOL. Algebra a teoretická aritmetika I. SPN Praha, 1983. BLAŽEK,J. A KOL. Algebra a teoretická aritmetika II. SPN Praha, 1985. SKULA, L. Algebra a teoretická aritmetika III. ŠALÁT, T. Teoretická aritmetika. Skriptum UK Bratislava, 1982.

Požadavky

Odevzdání korespondenčních úkolů dle přílohy, písemně nebo elektronicky v datumu stanoveném v přílozeKombinovaná zkouška bude složena z písemné části a poté z ústní části- doplňující otázky k písemné části. Celkově lze získat 100 bodů. Hodnocení probíhá v souladu s ustanoveními článku 31 až 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

RNDr. Zuzana Václavíková, Ph.D.