Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Afrika a Arabský pol. - SG problémy A (KSG / AFRIX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / AFRIX - Afrika a Arabský pol. - SG problémy A, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvodní hodina2) Historie regionu Blízký východ a severní Afrika 6.-19. Století3) Vznik a vývoj států v regionu Blízkého východu a severní Afriky ve 20. století4) Politické systémy, ekonomika a společenské formace v zemích Blízkého východu a severní Afriky5) Blízký východ a severní Afrika v mezinárodních vztazích6) Předkoloniální a koloniální dějiny subsaharské Afriky7) Důsledky kolonialismu a dekolonizační proces8) Etnicita, religiozita a politická identita obyvatel afrických zemí9) Rozvojové strategie afrických zemí od zisku nezávislosti10) Subsaharská Afrika v mezinárodních vztazích11) Demokracie, stát a občanská společnost v postkoloniální Africe12) Test a zhodnocení kurzu

Získané způsobilosti

Absolventi se orientují v historickém kontextu vzniku a vývoje afrických zemí a znají socioekonomické a kulturní charakteristiky v regionu. Splněním požadavků kurzu by studenti měli prokázat rovněž pochopení současného postavení afrických států v mezinárodním systému.

Literatura

THOMSON, A. An Introduction to African Politics, pp. 60-83. 2010. Burgrová, Helena, Ježková,Michaela. Blízký východ: Politický, ekonomický a společenský vývoj od druhé světové války do současnosti. Praha, 2012. ISBN 978-80-87474-45-7.REID, Richard. Dějiny moderní Afriky: od roku 1800 po současnost. Praha: Grada, 2011. ZÁHOŘÍK, J. Subsaharská Afrika a světové mocnosti v éře globalizace, pp. 5-38. KORANY, B. The Middle East since the Cold War: Torn between Geopolitics and. In Fawcett, L. International Relations of the Middle East. Oxford: Oxford University Press, p. 59-75, 2005. ILLIFE, John. Afrika a Afričané. Dějiny kontinentu. Praha:Vyšehrad, 2001. nullLEWIS, Bernard. Dějiny Blízkého východu. Praha: Lidové noviny, 2000. ROBINSON, D. Muslim societies in African history. New York: Cambridge University Press, pp. 27-59, 2004. GEDLU, Mesfin. Subsaharská Afrika. Problémy demokracie, nacionalismu a mezinárodních vztahů. HINNEBUSCH, R. The Politics of Identity in Middle East International Relations. In Fawcett, L. International Relations of the Middle East. Oxford: Oxford University Press, p. 151-1, 2005.

Požadavky

Splnění závěrečného písemného testu, jež bude věnován severní Africe s Blízkým východem a subsaharské Africe. Test bude ohodnocen 100 body, z nichž musíte k úspěšnému absolvování předmětu získat minimálně 51 %. Test bude tvořen z probrané látky na přednáškách a z doplňující literatury, která bude umístěna ve formátu pdf na portále. Hodnocení bude probíhat následujícím způsobem:100 - 91 bodů: A 90 - 81 bodů: B 80 - 71 bodů: C 70 - 61 bodů: D 60 - 51 bodů: E 50 a méně bodů: F, FX (neprospěl/a)

Garant

prof. RNDr. Vladimír Baar, CSc.RNDr. Tomáš Drobík, Ph.D.RNDr. Tomáš Hoch, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Tomáš Drobík, Ph.D.RNDr. Tomáš Hoch, Ph.D.