Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Amerika - SG problémy A (KSG / AMERX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / AMERX - Amerika - SG problémy A, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Severní, střední a jižní Amerika - základní údaje, přírodní poměryVíce se o tom dočtete v: BAAR, KUNSKÝ2. Původní obyvatelstco Ameriky3. Objevení Ameriky, kolonizace, vznik a vývoj USA a KanadyVíce se o tom dočtete v: SIWEK, BAAR, OPATRNÝ4. Politický systém USA a KanadyVíce se o tom dočtete v: SIWEK, TINDALL a SHI5. Současné obyvatelstvo Severní Ameriky a jeho vývoj, americká městaVíce se o tom dočtete v: SIWEK, BAAR6. Hospodářství a regiony USA a Kanady a jejich postavení ve světěVíce se o tom dočtete v: SIWEK7. Střední Amerika a Karibik8. Osídlení a kolonizace Latinské AmerikyVíce se o tom dočtete v: OPATRNÝ9. Vznik nezávislých latinskoamerických států a specifika jejich politického systémuVíce se o tom dočtete v: OPATRNÝ10. Obyvatelstvo a města Latinské AmerikyVíce se o tom dočtete v: OPATRNÝ11. Hospodářství zemí Latinské Ameriky - zejména Mexika, Brazílie a Argentiny12. Kulturní specifika Latinské Ameriky a vztah k Evropě a světuVíce se o tom dočtete v: OPATRNÝ

Získané způsobilosti

Dobrá znalost typických i specifických regionálních charakteristik amerického světadílu, která je nutná pro řešení úkolů specifických disciplín geografie člověka, včetně geografie politické, kulturní, ekonomické aj.

Literatura

BAAR, V. Anglosaská Severní Amerika. Ostrava: Ostravská univerzita, 1994. Gwynne, Robert N. - Kay, Cristóbal (eds.). Latin America transformed: globalization and modernity. London: Edward Arnold, 2004. ISBN 0-340-80930-2.Siwek, T. Severní Amerika a Austrálie - sociálně-geografické problémy. Ostrava: Ostravská univerzita, 2004. OPATRNÝ, J. Amerika v proměnách staletí. Praha: Libri, 1998. Burns, E. Bradford. Latin America. A Concise Interpretive History. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall, 1990.

Požadavky

Základní znalost místopisu amerického kontinentu.

Garant

prof. RNDr. Tadeusz Siwek, CSc.

Vyučující

PhDr. Přemysl Mácha, Ph.D.prof. RNDr. Tadeusz Siwek, CSc.