Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Asie a Oceánie - SG problémy B (KSG / ASIEY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / ASIEY - Asie a Oceánie - SG problémy B, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Makroregionalizace Asie a Oceánie, heterogenita asijských regionů, geografické názvosloví, problémy s transkripcí a transliterací v kartografické tvorbě o Asii.2.-3. Kategorizace asijských a oceánických států na bázi politických, ekonomických, kulturních a demografických faktorů, srovnání s evropskými státy a Českem.4.-5. Etnická a religiózní struktura Asie - podrobná struktura podle jazykových rodin a náboženských systémů.6.-7. Makroregionální vývojové trendy v Asii a Oceánii a integrační tendence a vazby na jiné kontinenty.8. Rusko - modelový případ sociálně geografických problémů v historickém kontextu a prognóza dalšího vývoje.9. Oceánie - sociálně geografické problémy v historickém kontextu a prognóza dalšího vývoje - modelové příklady velkých a malých států.10. Východoasijský makroregion - sociálně geografické problémy v historickém kontextu a prognóza dalšího vývoje - modelový příklad Číny11. Jihovýchodoasijský a jihoasijský makroregion - sociálně geografické problémy v historickém kontextu a prognóza dalšího vývoje - modelový příklad Indie12. Západoasijský a středoasijský makroregion - sociálně geografické problémy v historickém kontextu a prognóza dalšího vývoje - modelový příklad Íránu a Turecka

Získané způsobilosti

Kritická práce s primárními a sekundárními zdroji, používání elektronických informačních zdrojů

Literatura

BAAR, Vladimír:. Národy na prahu 21. století. Šenov U Ostravy: Tilia, 2002. ISBN 80-7042-807-4.HONZÁK, František; PEČENKA, Marek:. Státy a jejich představitelé. Praha: Libri, 1995. ISBN 80-901579-6-3.LIŠČÁK, Vladimír; FOJTÍK, Pavel:. Státy a území světa. Praha: Libri, 1996. ISBN 80-85983-07-9.

Požadavky

Zápočet je písemný a obsahuje otázky z tématických okruhů uvedených v sylabu a programu přednášek. Vyžadují se stručné odpovědi v rozsahu základních znalostí a 70 % úspěšnost. Rozsah faktografických znalostí je s ohledem na velký počet znaků umístěn na webovou nástěnku Katedry sociální geografie a regionálního rozvoje.

Garant

prof. RNDr. Vladimír Baar, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Vladimír Baar, CSc.