Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie rusky mluvících zemí (KSG / EGRUZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / EGRUZ - Geografie rusky mluvících zemí, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Rusko a rusky mluvící země - základní přehled. Postavení ruských menšin a ruštiny v postsovětských zemích2. Fyzická geografie Ruska a rusky mluvících zemí I3. Fyzická geografie Ruska a rusky mluvících zemí II4. Etnická a demografická charakteristika Ruska, struktura osídlení5. Socioekonomická geografie Ruska a postsovětských zemí6. Ekonomická regionalizace Ruska7. Destinace cestovního ruchu v Rusku - evropská část8. Destinace cestovního ruchu v Rusku - asijská část + vybrané postsovětské země9. Politický vývoj v Rusku po roce 1991, politický systém Ruska a ruský federalismus10. Ruské politické strany, současné ruské politické myšlení a vybrané politické problémy současného Ruska11. Politické systémy postsovětských zemí12. Rusko v mezinárodní politice13. Vztahy mezi postsovětskými zeměmi

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o geografii Ruska a postsovětských zemí. Dokáže lokalizovat významné geografické objekty (sídla, regiony, hory, řeky, jezera apod.) na mapě. Má přehled o ruské ekonomice a destanacích turistického ruchu. Rozumí ruskému politickému systému a dokáže jej kriticky hodnotit. Kriticky reflektuje postavení Ruska v mezinárodním systému.

Literatura

Morozova, T. G. (ed.). Ekonomičeskaja geografia Rossii. Moskva, 2007. Aleksejev, A. I., Chruščev, A. T. (eds.). Ekonomičeskaja i social naja geografia Rossii. Moskva, 2006. http://www.emilsouleimanov.com/overview-of-research-publications/rusko-a-postsovetsky-prostor-kniha-online-/Skokan, L. Rusko: geografický přehled. Ústí nad Labem, 2004. Baar, V. Decentralizační a dezintegrační procesy v Ruské federaci v 90. letech minulého století. Ostrava, 2005. Solovjev, A. I. (ed.). Demokratija, upravlenije, kul tura: problemnyje izemernia sovremennoj politiki. Moskva, 2007. Baar, V. Národy na prahu 21. století. Emancipace nebo nacionalismus?. Ostrava, 2002. Krno, S. Politické strany Ruska a jeho regiónov. Nitra, 2003. Holzer, J. Politické strany Ruska. Hledání identity. Brno, 2004. Hodač, J., Strejček, P. Politika Ruské federace v postsovětském prostoru a střední Evropě. Brno, 2008. Uljanov, I. S. Regiony Rossii: osnovyje charakteristiky subjektov Rossijskoj Federacii: statističeskij sbornik. Moskva, 2007. Horák, S. Rusko a střední Asie po rozpadu SSSR. Praha, 2008. Kuchyňková, P., Šmíd, T. (eds.). Rusko jako geopolitický aktér v postsovětském prostoru. Brno, 2006. Stěpanova, L., Vychodilová, Z. Zeměpisné a politické reálie současného Ruska. Olomouc, 2000. Šmíd, T., Vaďura, V. Etnické konflikty v postkomunistickém prostoru. Brno, 2007. Souleimanov, E. Konflikt v Čečensku. Praha, 2007. Staniszkis, J. Postkomunismus. Zrod hádanky. Brno, 2006. Holzer, J., Balík, S. Postkomunistické nedomokratické režimy. Studie k proměnám politické teorie v posttranzitivním čase. Brno, 2007. Wilson, A. Virtual Politics. Faking Democracy in the Post-Soviet World. New Haven and London, 2005.

Požadavky

Docházka na cvičení - maximálně 1 neúčast.Splnění všech úkolů.Písemná zkouška.Plagiátství a jiné podvodné jednání bude trestáno neudělením zkoušky.

Garant

RNDr. Vincenc Kopeček, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Vincenc Kopeček, Ph.D.RNDr. Vincenc Kopeček, Ph.D.