Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropa - SG problémy - seminář (KSG / EVROS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / EVROS - Evropa - SG problémy - seminář, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náplní seminářů bude samostatné zpracování a prezentace seminární práce (dvojice studentů), jejíž obsahem budou témata, odlišně zaměřená pro skupiny studentů:- komplexní analýza a srovnání regionálních rozdílů v sociální a ekonomické oblasti v rámci jednotlivých států Evropy- současné procesy a změny v odvětvové struktuře evropské ekonomiky (např. agrárního sektoru, rybářské politiky, využití přírodních zdrojů v souvislosti s energetickou politikou, konverze starých průmyslových oblastí, diverzifikace průmyslových aktivit, dopravní politika EU - budování transevropských dopravních sítí apod.)- etnolingvistická struktura Evropy - postavení národnostních menšin- geopolitické změny na mapě Evropy, jejich příčiny a důsledky- integrační procesy v Evropě- problémové a politicky nestabilní oblasti Evropy

Získané způsobilosti

Student bude schopen vytvořit regionální analýzu vybraného evropského regionu.

Literatura

http://forum.europa.eu.int/irc/dsis/regportraits/info/data/en/index.htmNETOPIL, R., BIČÍK, I., BRINKE, J. Geografie Evropy. Praha: SPN, 1989. COLE, J., COLE, F. Geography of the European Union. London: Routledge, 1997. ŠATAVA, L. Národnostní menšiny v Evropě. Praha: Ivo Železný, 1994. BAAR. V. Národy na prahu 21. století - emancipace nebo nacionalismus. Ostrava: Ostravská univerzita, 2001.

Požadavky

Očekává se schopnost porozumět a samostatně pracovat s cizojazyčnými (zejména anglicky psanými) texty, vyhledávat, třídit, analyzovat, a syntetizovat informace z různých zdrojů a vytvářet vlastní odborné geografické závěry. Nezbytná je dovednost práce s výpočetní technikou a základními uživatelskými programy (Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint). Podmínkou k absolvování semináře a udělení zápočtu bude písemné i grafické zpracování tématu seminární práce, její kvalitní prezentace (20-25 minut - klíčové problémové části a závěry) s využitím programu PowerPoint a odevzdání v zápočtovém týdnu v požadovaném rozsahu, splňující požadavky na její formální a obsahovou kvalitu.

Garant

RNDr. Petr Žufan, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Petr Žufan, Ph.D.