Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie města B (KSG / GEMAY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / GEMAY - Geografie města B, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývoj geografie měst, její předmět, metody, perspektivy, aplikace.2. Vznik a vývoj měst.3. Historické dědictví vývoje měst.4. Proměny měst v 19. a 20. století.5. Soudobé město a osídlení.6. Teoretické přístupy ke studiu měst.7. Kritéria vymezování měst.8. Funkční typologie měst.9. Vnitřní prostorová struktura města a její změny.10. Athénská charta.11. Evropská urbanistická charta.12. Lipská charta o udržitelných evropských městech.13. Dosud známé trendy urbanistického rozvoje a koncepce budoucích měst.

Získané způsobilosti

Student získává přehled o struktuře a procesech, které utvářejí současná města. Je schopen analyzovat vnitřní prostorovou strukturu města a kriticky zhodnotnit dopady její změny na ekonomickou a sociální složku města.

Literatura

BARAN, V., BAŠOVSKÝ, O. Geografia sídiel. Banská Bystrica: UMB, 1998. 170 s. ISBN 80-8055-182-0. VOTRUBEC, C. Lidská sídla, jejich typy a rozmístění ve světě. Praha: Academia, 1980. 396 s.

Požadavky

Úspěšné absolvování tří kontrolních průběžných zápočtových testů. První (10. 3. 2009) bude zaměřen na teoreticko-metodologické problémy geografie měst. Druhý (7. 4. 2009) na kritéria vymezení města, definici, polohu a funkci města. Třetí (5. 5. 2009) na vybrané teorie a modely růstu a rozvoje měst. Za každý test je možné získat maximálně 20 bodů. Podmínkou udělení zápočtu je získání alespoň 40 bodů (ze 60 možných).

Garant

Mgr. Ondřej Slach, Ph.D.