Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie pohraničních regionů (KSG / GEPOX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / GEPOX - Geografie pohraničních regionů, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přeshraniční region a jeho definování, přeshraniční spolupráce, nadregionální spolupráce a nadnárodní spolupráce; cíle a obsah kurzu, literatura.Priority přeshraniční spolupráce: sociální a kulturní rozvoj a tvorba sítí; udržování krajiny a rozvoj turismuLidské zdroje, sociální a kulturní rozvoj při formování přeshraničních regionů se zaměřením na: zachování regionálních tradic; sdílení generačně dlouhodobě rozvíjených hodnot (genius loci, genius regionis); kulturně- vzdělávací aspekty.Přeshraniční spolupráce pohraničních regionů na příkladu vybraných zemí Evropské unie ve vztahu k operačním programům ESF a euroregionální spolupráci.Pracovní společenství evropských přeshraničních regionů (Arbeitsgemeinschaft Europäischer Grenzregionen.Přeshraniční spolupráce Slovenská republika - Česká republika (2007-2013) v celé hraniční zóně (Moravskoslezský, Zlínský, Jihomoravský, Žilinský, Trenčianský a Trnavský kraj).Přeshraniční spolupráce Česká republika - Polská republika (2007 - 2013) se zvlášním zřetelem na východní část hranice (Moravskoslezský a Olomoucký kraj a Opolské a Hornoslezské wojvodství).Přeshraniční spolupráce Rakouská republika - Česká republika (2007 - 2013) se zvláštním zřetelem na východní část hranice (Jihomoravský kraj, Dolní Rakousko).Euroregiony v České republice.Aktuální problémy přeshraničních regionů.

Získané způsobilosti

Student zná způsoby přeshraniční spolupráce včetně dotačních titulů v EU. Je schopen analyzovat její konkrétní projevy v regionu a kriticky vyhodnotit dopady spolupráce na jeho rozvoj.

Literatura

Miosga,M. Europaeische Regionalpolitik in Grenzregionen. Passau, 1999. Kampschulte,A. Grenzen und Systeme-von geschlossenen zu offenen Grenze?. Tuebingen, 1999. Jeřábek, M. Pohraničí, přeshraniční spolupráce a euroregiony. Praha, 2001. Jeřábek,M. Pohraničí v regionálním rozvoji a jeho výzkum. Praha, 2000. Dokoupil,J. Euroregion - platforma pro rozvoj přeshraniční spolupráce v procesu globalizace a integrace. Karviná, 1999. Dokoupil,J. Euroregiony, nová kvalita spolupráce v pohraničí. Plzeň, 1999. KOLEKTIV. Nadregionálna spolupráca Trnavska. Sládkovičovo, 2008. ISBN 978-80-89267-14-9.Adamčík,S. Od euroregionů k Evropě partnerství. Praha, 1995. Schabhuser,B. Grenzregionen in Europa. Hannover, 1996. VENCÁLEK, J. Jihomoravský kraj - genius loci. Opava, Optys, 2007. ISBN 978-80-85819-64-9.VENCÁLEK, J. Moravskoslezský kraj - genius loci. Ostrava, Ostravská univerzita, 2005. ISBN 80-7368-094-7.VENCÁLEK, J. Zlínský kraj - genius loci. Ostrava, Ostravská univerzita, 2004. ISBN 80-7042-997-6.

Požadavky

Předmět bude zakončen zkouškou ve formě testu (podmínka 60% splnění požadavků testu).Při splnění 90% podmínek zkušebního testu hodnocení výborně - bez ústní zkoušky.Při splnění 75% - 89% podmínek zkušebního testu hodnocení velmi dobře - s možností ústní zkoušky a dosažení výborného hodnocení.Při dosažení 60% - 74% podmínek zkušebního testu hodnocení dobře - s podmínkou účasti v ústní zkoušce.

Garant

prof. PaedDr. Jaroslav Vencálek, CSc.

Vyučující

prof. PaedDr. Jaroslav Vencálek, CSc.