Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Indiáni Mexika a Střední Ameriky (KSG / INMEX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / INMEX - Indiáni Mexika a Střední Ameriky, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Domorodí obyvatelé - kdo vlastně jsou a jak je poznáme?2. Kulturně-geografické aspekty mezoamerické kulturní diverzity3. Politika, náboženství a každodenní život v předkolumbovské Mezoamerice4. Etnogeneze v Mezoamerice - proces konstituování současných indiánských komunit5. Současné mezoamerické domorodé komunity - případové studie Purépečů, Lankandonů, Nahuů, Huičolů atd.6. Etnopolitická hnutí v současném Mexiku7. Zapatistická armáda národního osvobození

Získané způsobilosti

Bude se orientovat v historii Mexika a Střední Ameriky z pohledu domorodých obyvatel.Bude se orientovat v kulturní rozmanitosti Mexika a Střední Ameriky.Bude schopen kriticky reflektovat současná politická hnutí domorodých obyvatel v širších souvislostech.Umí pracovat s odbornými, českými i cizojazyčnými texty a vyhledávat relevantní zdroje.

Literatura

León-Portilla, M. Aztécká filosofie. Praha: Argo, 2002. Mácha, P. (ed.). Lighting the Bonfire, Rebuilding the Pyramid. Case Studies in Identity, Ethnicity and Nationalism in Indigenous Communities in Mexico. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2009. Carrasco, D. Náboženství Mezoameriky - kosmovize a obřadní centra. Praha, 1999. Mácha, P. Plamínek v horách, požár v nížině. Indiánské povstání v mex. Chiapusu. Brno: Nakladatelství Doplněk, 2003. Popol Vuh. Kováč, M. Slnko jaguára. Náboženský svet Olmékov, Mayov a Aztékov. Bratislava: Chronos, 2002.

Požadavky

Na každou hodinu bude zadána povinná četba v rozsahu cca 30-40 stran. Četbu prověří testíky v úvodu každé hodiny. Každý student bude muset dále na každou hodinu přinést aktuální zprávu z tisku týkající se domorodých obyvatel Mexika a Střední Ameriky. Na každé hodině budou někteří studenti vyzváni, aby o zprávě hovořili a uvedli ji do kontextu předmětu a zadané četby. Ke každé zprávě bude muset student v rozsahu min. 200 slov napsat reflexi. Reflexe zpráv spolu se zprávami se odevzdávají najednou v jednom souboru ve formátu doc nebo pdf o max. velikosti 1MB elektronicky na adresu vyučujícího nejpozději v zápočtovém týdnu semestru. Celkové hodnocení bude provedeno podle následujícího klíče:Testíky................................................50 bodůReflexe mediálních zpráv..............................50 bodůÚčast je povinná. Za každou neúčast se strhává 5 bodů.Pro udělení zápočtu je nutné získat alespoň 71 bodů.

Garant

PhDr. Přemysl Mácha, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Přemysl Mácha, Ph.D.