Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní antropologie (KSG / KUANT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / KUANT - Kulturní antropologie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kulturní antropologie a její pohled na svět2. Politika přírody: přirozený svět jako kulturní konstrukt3. Environmentální adaptace jako faktor v utváření místa4. Antropologie krajiny5. Architektura, moc a utopie6. Posvátné a profánní: sakrální architektura a prostorové aspekty rituáluVeškeré aktuální informace k předmětu, včetně rozpisu hodin a četby, naleznete na:http://www1.osu.cz/home/macha

Získané způsobilosti

Orientuje se v kulturní rozmanitosti lidstva.Kriticky reflektuje kulturní konstrukci prostoru a mocenské rozměry kultury.Umí navrhnout a provést samostatný výzkumný projekt.Umí použít kvalitativní metody výzkumu.Kriticky reflektuje kulturní konstrukci reality.Dokáže aplikovat teoretické koncepce na praktické případy.

Literatura

Rankin, Katharine N. Anthropologies and Geographies of Globalization. Progress in Human Geography Roč. 27, č. 6 (2003): 708-734. Huxley, A. Brave New World. Feld, Steven; Basso, Kieth H. Senses of Place. Santa Fe, NM: School of American Research, 1996. Hirsch, Eric; O Hanlon, Michael. The Anthropology of Landscape. Perspectives on Place and Space. Oxford: Clarendon Press, 1995. Low, Setha M.; Lawrence-Zúniga, Denise. The Anthropology of Space and Place. Locating Culture. Oxford: Blackwell Publishers Ltd., 2003. Orwell, G. 1948. Soukup, V. Přehled antropologických teorií kultury. Praha: Portál, 2000. Eriksen, T. H. Sociální a kulturní antropologie. Praha: Portál, 2008.

Požadavky

Na každou hodinu bude zadán jeden článek nebo kapitola z knihy v rozsahu cca 30-40 stran. Definitivní seznam povinné četby bude upřesněn na začátku semestru. Student může očekávat, že během semestru přečte texty o celkové délce cca 300-400 stran v češtině a angličtině. Od studentů očekávám aktivní účast v diskuzi o probíraném učivu a četbě podle harmonogramu seminářů zveřejněného na stránkách předmětu (http://www1.osu.cz/home/macha) v úvodu semestru. Přípravu na hodiny a znalost zadaných textů student prokáže odevzádáním synopse a kritické reflexe zadané četby ve stanoveném termínu v systému Moodle. Všichni studenti budou muset také provést několik etnografických minivýzkumů za využití různých výzkumných technik. Účast na hodinách je povinná, každá neúčast bude penalizována ztrátou 10 bodů. Každý může jednou chybět bez ztráty bodů.Za četbu a plnění úkolů je možné získat 100 bodů. Zápočet obdrží ten, který splní všechny požadavky a zároveň získá alespoň 51 bodů.

Garant

PhDr. Přemysl Mácha, Ph.D.