Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní geografie a geokultura B (KSG / KULTY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / KULTY - Kulturní geografie a geokultura B, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kulturní geografie, její postavení v geografii a vazby na jiné vědní disciplíny, terminologické problémy, faktory kulturní diferenciace světa2. Lingvistická geografie, genetická příbuznost jazyků a základní klasifikace, postavení jazyka v rámci státu a ve společnosti, jazyk jako politický faktor3.-4. Lingvistické panregiony a odraz v politické a ekonomické sféře - panslavismus, pangermanismus, panturkismus, panarabismus apod.5. Písmo jako faktor kulturní spřízněnosti - vývojové trendy, klasifikace písma podle původu, současný stav, písmo a kartogarfická tvorba6. Religiózní geografie, genetická příbuznost náboženských systémů, hlavní principy nejvýznamnějších náboženství a jejich odraz ve společnosti7.-8. Civilizace a civilizační sféry - geokulturní makroregiony světa, nesoulad mezi státními, etnickými a náboženskými hranicemi - zóny potenciální nestability, teorie střetu civilizací, pokusy o vytvoření nových náboženství a ideologií9. Modelové vztahy mezi národem a státem, národnostní, náboženská a jazyková politika států, dopad na mezinárodní vztahy10. Multietnické a multikulturní regiony, národní emancipace a nacionalismus, právo na sebeurčení versus právo na zachování státní integrity11. Malé národy bez států - separatismus, iredentismus, autonomismus, migrace obyvatel, problémy uprchlíků a azylantů12. Střední Evropa a její kulturněgeografické problémy, kulturněgeografická minulost, současnost a budoucnost České republiky13. Novinky, diskuse nad přednesenými tématy a poznatky ze samostudia

Získané způsobilosti

- znalost faktorů kulturní diferenciace světa- schopnost analyzovat jazyk jako politický faktor- schopnost popsat náboženské systémy - schopnost popsat modelové příklady národnostní politiky

Literatura

Baar, V. Modelový přístup ke vztahu mezi národem a státem. Acta FRNOU Geographia 157-99-117 Ostrava. (1996). &, &. BAAR, V. Národy na prahu 21. století. Emancipace nebo nacionalismus?. Ostrava, 2002. ISBN 80-86101-66-5.

Požadavky

Požadavek k zápočtuZápočet je písemný a obsahuje otázky z tématických okruhů uvedených v sylabu a programu přednášek. Vyžadují se stručné odpovědi v rozsahu základních znalostí a 70 % úspěšnost.

Garant

prof. RNDr. Vladimír Baar, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Vladimír Baar, CSc.