Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie obyvatelstva a demografie - cv (KSG / OBYVC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / OBYVC - Geografie obyvatelstva a demografie - cv, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Charakteristika území2. Rozmístění obyvatelstva3. Dynamika obyvatelstva4. Věková struktura obyvatelstva5. Syntéza

Získané způsobilosti

Student dokáže aplikovat základní nástroje geodemografické analýzy při studiu rozmístění, dynamiky a struktury obyvatelstva. Výsledky analýzy je schopen zasadit do teoretického kontextu populačního vývoje a historických a společenských souvislostí.

Literatura

PAVLÍK, Zdeněk a KALIBOVÁ, Květa. Mnohojazyčný demografický slovník. Praha: Česká demografická společnost, 2005. MLÁDEK, Jozef. Základy geografie obyvateľstva. Bratislava: SPN, 1992. BURCIN, Boris a kol. Demografická situace České republiky: Proměny a kontexty 1993-2008. Praha: Slon, 2010. MAŘÍKOVÁ, Hana a kol. Demografie (nejen) pro demografy. Praha: Sociologické nakladatelství, 1998. NEWBOLD, K. Bruce. Population Geography. Tools and Issues. Plymouth: Rowman&Littlefield Publishers, Inc., 2010. VALLIN, Jacques. Světové obyvatelstvo. Praha: Academia, 1992. KALIBOVÁ, Květa. Úvod do demografie. Praha: Karolinum, 2001. ŠOTKOVSKÝ, Ivan. Úvod do studia demografie. Ostrava: VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ-TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA, 1996. BREZÁK, Jozef. Úvod do štúdia demografie. Bratislava: LÚČ, vydavateľské družstvo Bratislava, 2005. PAVLÍK, Zdeněk a kol. Základy demografie. Praha: Academia, 1986. SRB, Vladimír. 1000 let obyvatelstva českých zemí. Praha: Univerzita Karlova v Praze, 2004.

Požadavky

Předpoklady absolvování kurzu jsou:* docházka (min. 75% účast na cvičeních)* zpracování a přednesení seminární práceK absolvování kurzu je třeba dosáhnout 50 % hodnocení.

Garant

Mgr. Andrej Sopkuliak, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Andrej Sopkuliak, Ph.D.