Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybr. probl. rozvoje Moravskosl. kraj (KSG / PRMSK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / PRMSK - Vybr. probl. rozvoje Moravskosl. kraj, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Aktuální společenské problémy v Moravskoslezském kraji, restrukturalizace hospodářství, vývoj na trhu práce, v zaměstnanosti a nezaměstnanosti.Fyzickogeografické, sídelní, demografické, sociální, ekonomickogeografické faktory, ovlivňující rozvoj MS kraje a mikroregionů.Problémy ostravské aglomerace, specifika strukturálně postiženého regionu,socioekonomické problémy, restrukturalizace průmyslu, průmyslové zóny a nová rozvojová centra v kraji;Specifika v rozvoji sídelní struktury, suburbanizační procesy, migrační trendyProblémy rozvoje dopravních sítí a technické infrastruktury v kontextu regionálního a lokálního rozvojeProblémy v rozvoji cestovního ruchu a rekreace ad. služeb; problémy malého a středního podnikání.Problematika přeshraniční spolupráce v euroregionech Beskydy, Těšínské Slezsko, Silesia, Praděd a problémy periferních, rurálních regionů; Využívání strukturálních fondů EU v rozvoji regionů.Problémy v životním prostředí, exploatace surovinových zdrojů, znečištění prostředí, odpady aj. ekologické zátěže; střety zájmů v rozvoji nových hospodářských aktivit a ochraně krajiny a životního prostředí.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o stěžejních problémech - geografických, sociálních, hospodářských, sídelních, dopravních, environmentálních a dalších; o střetech zájmů, ovlivňujících ve vzájemných vazbách regionální a lokální rozvoj na území Moravskoslezského kraje.Student je schopen odborně diskutovat o stěžejních problémech kraje; je schopen analyzovat a kriticky hodnotit činnost regionálních akterů.

Literatura

Havrlant, J. a kol. Problémy rozvoje Moravskoslezského kraje, studijní opora KSGRR, PřF OU, Ostrava, 2012. Regionální operační program RS Moravskoslezsko. Úřad Regionální rady RS MS, Ostrava, 2007. Strategie a programy rozvoje územních obvodů, obcí a mikroregionů MSK. Úřad MSK, Ostrava, 2009. nullnullToušek, V. a kol. Aktuální problémy ČR: Průmysl. MU Brno, 1999. Toušek, V. a kol. Česká republika: Portréty krajů. MMR, Praha, 2005. ISBN 8023963058.Novák, D.W. Charakteristika a vývoj rurálních oblastí OU, Ostrava, 2011, 15 str. In: Rumpel, P. a kol.: Komplexní regionální marketing PRR Jesenicko, Plzeň, 2011. Sucháček, J. Restrukturalizace tradičních průmyslových regionů v tranzitivních ekonomikách. EF VŠB-TU Ostrava, 2005. Kolektiv. Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje. Úřad MSK Ostrava, 2009. Rumpel,P., Slach, O., Tichá, I. Urban Shrinkage in Ostrava, Research Report, OU, Ostrava 2010.

Požadavky

Požadavky ke zkoušce: Znalost okruhů přednášek a zadaných témat k vybraným rozvojovým faktorům a problémům Moravskoslezského krajeZkouška obsahuje dvě otevřené (široce pojaté) otázky z uvedených tématických okruhů

Garant

doc. RNDr. Jan Havrlant, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jan Havrlant, CSc.