Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie průmyslu A (KSG / PRUMX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / PRUMX - Geografie průmyslu A, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvodní hodina, administrativní záležitosti, seznámení s cíli a obsahem kursu, literaturou a požadavky na jeho ukončení.Geografie průmyslu jako dílčí geografická disciplina, postavení v rámci ekonomické geografie, vymezení předmětu studia vůči ekonomii, ekonomické sociologii a dalším vědním disciplínám, základní terminologie, klasifikace průmyslových odvětví podle technologické a faktorové náročnosti, dopady na ekonomický růst, zaměstnanost, lokalizační strategie a životní prostředíGlobalizace výrobních aktivit v historickém pohledu, průmyslová revoluce-industrializace a její etapizace, deindustrializace a nova mezinárodní dělba práce, offshoring/ outsourcing, "global shift"Lokalizační teorie - neoklasické, behaviorální, institucionální a evoluční tvrdé a měkké lokalizační faktory, teorie delokalizace - push, pull a keep faktory lokalizace výrobních aktivit, utopené náklady, regionální zakořeněníKlíčoví aktéři - nadnárodní korporace a jejich lokalizační strategie, státy, lokální a regionální samospráva, pracovní síla; vzájemné interakce, rozdílné zájmy, konfliktyPrůmysl a regionální rozvoj - konceptuální zarámování, typologie průmyslových/deindustrializovaných regionů a jejich srovnání; těžební regiony, staré průmyslové regiony, regionální klastry tradičních i high-tech odvětvíPrůmysl v mikro-prostorovém kontextuPostavení průmyslu Česka v mezinárodní/evropské dělbě práce - globálních produkčních sítích, implikace pro regionální rozvoj, teritoriální a komoditní strukturu zahraničního obchodu.Zápočtový týden - možný předtermín

Získané způsobilosti

Student zná teoretické základy geografie průmyslu, zejména přístupy k lokalizaci průmyslových podniků. Orientuje se v současných trendech v rozmístění a struktuře průmyslu jak v ČR, tak zemích Evropy a vyspělých zemí světa. Je schopen diskuze ke kritickému posouzení dopadů rozvoje průmyslu na region z hlediska ekonomického, socíálního i ekologického.

Literatura

TOUŠEK V., VYSTOUPIL J. a kol. Ekonomická a sociální geografie. Aleš Čeněk. Brno, 2008. Rumpel, P., Slach, O., Koutský, J. Měkké faktory regionálního rozvoje. Ostravská univerzita v Ostravě, 2008. ISBN 978-80-7368-435-8.Sheppard, E.S., Barnes, T.J. (eds.). A Companion to Economic Geography. 2000. DICKEN, P. Global Shift. Sixth Edition. New York. The Guildford Press (kapitola 12). 2011.

Požadavky

Kurs je ukončen písemnou zkouškou ve formě testu. Test zjišťuje teoretické znalosti studentů získané v tomto předmětu v průběhu semestru v rámci přednášek a témat určených k samostudiu.Průmysl v globálním pohleduDICKEN, P. Global Shift. Sixth Edition. New York. The Guildford Press, 2011. (kapitoly 1,2,5,6,7,11,14)Průmysl v mikro-prostorovém kontextu; průmysl a regionální rozvojBLAŽEK, J., UHLÍŘ, D. Teorie regionálního rozvoje. Nástin, klasifikace, kritika.. Praha, Karolinum Univerzita Karlova Praha, 2002. RUMPEL P., SLACH, O., KOUTSKÝ, J. Měkké faktory regionálního rozvoje. Ostrava, 2008. ISBN 978-80-7368-435-8. TOUŠEK V., VYSTOUPIL, J. a kol. (2008): Ekonomická a sociální geografie. Aleš Čeněk, Brno.Rozšiřující literatura: AOYAMA, Y., MURPHY, J.T., HANSON, S. Key Concepts in Economic Geography. London, Sage Publications Ltd, 2011. ISBN-13: 978-1-84787-895-3.GRANT, R. The Economic Geography of Global Trade. In: SHEPPARD, E., BARNES, T. A Companion to Economic Geography. London, Blackwell Publishing, p. 411-431.HAYTER, R. The Dynamics of Industrial Location: The Factory, the Firm and the Production System. Wiley, 1997.

Garant

Mgr. Ondřej Slach, Ph.D.RNDr. Jan Ženka, Ph.D.