Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální geografie ČR - seminář A (KSG / RGCRQ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / RGCRQ - Regionální geografie ČR - seminář A, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminární témata:1. Specifika historického, geopolitického a územního vývoje státu do r. 19182. Specifika historického, geopolitického a územního vývoje státu v období l. 1918-19483. Specifika historického, územního a politickoekonomického vývoje státu v období l. 1948-19894. Specifika geopolitického, územního a sociálněekonomického vývoje ČR po roce 19905. Vývoj mezinárodních vztahů a začlenění ČR do evropských struktur, pozice ČR v EU6. Vývoj zahraničního obchodu ČR, teritoriální struktura zahraničního obchodu7. Zbožová struktura zahraničního obchodu ČR8. Vývoj vnitřních a vnějších migrací v ČR9. Demografický vývoj v ČR, vývoj věkové struktury obyvatelstva, národnostní struktura, regionální diferenciace10. Zemědělská politika a vývoj zemědělské produkce v ČR po vstupu do EU11-12. Vývoj strojírenského průmyslu v ČR13.-14. Rozvoj elektrotechnického a elektronického průmyslu v ČR15. Rozvoj chemického průmyslu v ČR16. Rozvoj farmaceutického a gumárenského průmyslu v ČR17. Rozvoj ostatních odvětví zpracovatelského průmyslu v ČR18. Rozvoj terciárního sektoru v ČR19. Rozvoj kvartérního sektoru v ČR20. Nová rozvojová centra a specifika nových průmyslových zón v ČR21. Specifika euroregionů, periferních a rurálních regionů v Čechách22. Specifika euroregionů a periferních území na Moravě a ve Slezsku,využívání fondů EU v rozvoji regionů23. Ekologické zátěže a problémy, specifika v životním prostředí vybraných regionů v Čechách, ochranakrajiny24. Ekologické zátěže, problémy a specifika v životním prostředí vybraných regionů na Moravě, ochranakrajiny

Získané způsobilosti

Student bude umět analyzovat vybranou problematiku rozvoje ČR.Student získá znalosti o historicko-politickém a hospodářském vývoji Česka a začleňování České republiky do evropských struktur, o vývoji mezinárodních vztahů a zahraničního obchodu ČR, o přirozeném vývoji obyvatelstva, migracích obyvatelstva, o restrukturalizaci hospodářství ČR, vývoji primárního, sekundárního, terciárního a kvartérního sektoru; o funkcích a specificích euroregionů a venkovských regionů; bude se orientovat se v environmentální problematice

Literatura

www. ris kraje.cz, csu, mpo, mpsv. MŽP ČR, Praha, 1991. Jandová, V. a kol. Statistická ročenka Životního prostředí ČR, MŽP ČR. ČSÚ, ČEÚ, Praha, 2009. Havrlant, M. Teritoriální diferenciace euroregionů v slezském příhraničí Polska a Česka, jejich prostorové a funkční zvláštnosti, In: Sborník konference PTG. WNoZ US, Katowice, 2002. Toušek, V., Vančura, M. Aktuální problémy ČR: Průmysl. MU, Brno, 1999. Toušek, V. a kol. Česká republika, portréty krajů. MU a MMR Praha, 2005. Hampl, M. a kol. Geografická organizace společnosti a transformační procesy v ČR. PřF UK, Praha, 1996. časopis. Geografické rozhledy 1993 - 2009. ˇGS, Praha, 2009. Mištera, L. Geografie ČR. ZČU, Plzeň, 1997. Götz a kol. Geografie zemědělství ČR. ZČU, Plzeň, 1996.

Požadavky

Zpracování seminární práce na vybrané téma v rozsahu 7-10 stran (+tab. a grafické přílohy)Odevzdání práce - v tištěné a el. podobě nejpozději 2 dny před prezentacíPrezentace zadané problematiky na semináři ve stanoveném termínuZnalost okruhů zadaných, seminárních tématAbsolvování zápočtového závěrečného testu s dosažením minimálně 50% bodů z maximálně možného počtu bodů(test obsahuje otevřené otázky)

Garant

doc. RNDr. Jan Havrlant, CSc.