Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální geografie ČR - seminář B (KSG / RGCRW)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / RGCRW - Regionální geografie ČR - seminář B, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminární témata:1. Specifika historického, geopolitického, územního a socioekonomického vývoje státu do r. 19892. Specifika geopolitického, územního a socioekonomického vývoje ČR po roce 1990;Vývoj mezinárodních vztahů a začlenění ČR do evropských struktur, pozice ČR v EU3. Vývoj zahraničního obchodu ČR, teritoriální a zbožová struktura zahraničního obchodupo vstupu do EU4. Vývoj vnitřních a vnějších migrací v ČR5. Demografický vývoj, vývoj věkové struktury obyvatelstva, národnostní struktura, regionální diferenciace v ČR6. Zemědělská politika a vývoj zemědělské produkce v ČR po vstupu do EU7. Vývoj strojírenského průmyslu v ČR po vstupu do EU8. Rozvoj elektrotechnického průmyslu v ČR9. Rozvoj chemického, farmaceutického a gumárenského průmyslu v ČR10. Vývoj ostatních odvětví zpracovatelského průmyslu v ČR11. Rozvoj nevýrobního sektoru v ČR12. Nová rozvojová centra a specifika nových průmyslových zón v ČR13. Specifika euroregionů, periferních a rurálních regionů v ČR14. Ekologické zátěže a problémy, specifika v životním prostředí ve vybraných regionech, ochrana krajiny

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o historicko-politickém a hospodářském vývoji a začleňování České republiky do evropských struktur, o vývoji mezinárodních vztahů a zahraničního obchodu ČR, o přirozeném vývoji obyvatelstva, migracích obyvatelstva, o restrukturalizaci hospodářství ČR, vývoji primárního, sekundárního, terciárního a kvartérního sektoru; o funkcích a specificích euroregionů a venkovských regionů; bude se orientovat se v environmentální problematice a životním prostředí ČR.Student bude umět analyzovat vybranou problematiku rozvoje ČR.

Literatura

časopis. Ekonom - týdenník hospodářských novin.Economia. Praha, 2009. Hampl, M. a kol. Geografická organizace společnosti a transformační procesy v ČR.Praha.PřF UK.395 s.(1996). časopis. Geografické rozhledy (1993-2009), roč. 3-19. ČGS Praha, 2009. Hospodářské noviny; Sborník Geografie, ČGS Praha. nullToušek,V., Vančura,M. Aktuální problémy ČR, Průmysl. MU, Brno, 1999. Toušek, V. a kol. Česká republika, portréty krajů. MU, MMR, Praha, 2005. Mištera, L. Geografie regionů ČR. ZČU, Plzeň, 1977. Götz a kol. Geografie zemědělství ČR. ZČU, Plzeň, 1996.

Požadavky

Zpracování seminární práce na vybrané téma v rozsahu 6-9 stran (+tab. a grafické přílohy)Odevzdání práce - nejpozději 2 dny před prezentací zadaného tématu - v tištěné a el. podoběPrezentace zadané problematiky na semináři ve stanoveném termínuZnalost okruhů seminárních a zadaných tématAbsolvování zápočtového závěrečného testu s dosažením minimálně 50% bodů z maximálně možného počtu bodů (test obsahuje otevřené otázky)

Garant

doc. RNDr. Jan Havrlant, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jan Havrlant, CSc.