Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální geografie ČR B (KSG / RGCRY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / RGCRY - Regionální geografie ČR B, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Geografické charakteristiky a význam geografické polohy a pozice ČR, vazebnosti v kontextuEvropy, stěžejní aspekty historického, geopolitického a socioekonomického vývoje Česka;geografická diferenciace, typologie krajin2. Vývoj sídelní struktury, sídelních aglomerací, urbanizační a suburbanizační procesy,socioekonomickogeografická regionalizace Česka a územně-správní celky, nodální vazebnosti3. Vývoj územní a odvětvové struktury hospodářství, transformace hospodářské sféry;Specifika průmyslových regionů v ČR, restrukturalizace klíčových odvětví, vývoj zemědělské a průmyslové výroby po vstupu ČR do EU4. Socioekonomickogeografická specifika a rozvoj Moravskoslezského regionu5. Socioekonomickogeografická specifika a rozvoj regionu Střední Moravy (Kraj Olomoucký, Zlínský)6. Socioekonomickogeografická specifika a rozvoj Jihovýchodního regionu (Kraj Jihomoravský,Vysočina)7. Socioekonomickogeografická specifika a rozvoj Jihozápadního regionu (Kraj Jihočeský, Plzeňský)8. Socioekonomickogeografická specifika a rozvoj Severozápadního regionu (Kraj Ústecký, Karlovarský)9. Socioekonomickogeografická specifika a rozvoj Severovýchodního regionu (Kraj Liberecký,Královéhradecký, Pardubický)10. Socioekonomickogeografická specifika a rozvoj regionu Středních Čech a Prahy11. Rozvoj dopravních sítí a infrastruktury v kontextu EU; Cestovní ruch12. Problematika energetických zdrojů, energetická politika ČR, exploatace surovin, ekologické zátěže

Získané způsobilosti

Cílem je získat znalosti a schopnosti analyzovat regionálně-geografickáspecifika území České republiky; geopolitické, sociální, ekonomickogeografické aspekty, ovlivňující ve vzájemných vazbách rozvoj státu a regionů, schopnosti charakterizovat přírodní a kulturní krajiny, vývoj sídelních struktur, urbanizační a suburbanizační procesy, problémy rurálních a periferních oblastí v ČR, specifikovat rozvoj ekonomicky významných center a aglomerací, vazebnosti v regionech, získá znalosti o socioekonomickém rozvoji krajů ČR, o vývoji územní a sektorové odvětvové struktury hospodářství, o restrukturalizaci, rozvoji nových výrobních a nevýrobních odvětví, o exploataci surovin, rozvoji dopravní infrastruktury v krajích ČR, o rozvoji cestovního ruchu, lázeňství a o stěžejních environmentálních problémech v regionech ČR.

Literatura

Toušek, V. , Vančura a kol. Aktuální problémy ČR - Průmysl. MU, Brno, 1999. www. RIS kraje.cz. 2009. Götz a kol. Geografie zemědělství ČR. ZČU, Plzeń, 1966. Toušek, V. a kol. Česká republika: Portréty krajů. MMR, Praha, 2005. ISBN 8023963058.Mištera, L. Geografie regionů ČR. ZČU, Plzeň, 1977. Kolektiv. Kraje ČR, In: Geografické rozhledy , roč. 2001- 04. ČGS, Praha, 2002. www. ris kraje.cz, csu, mpo, mpsv. MŽP ČR, Praha, 1991. Bursa, M. Stručný socioekonomický přehled krajů Česka. skripta UJEP Ústí n.Labem, 2005.

Požadavky

Absolvování závěrečného zápočtového testu s dosažením minimálně 50 % bodů z maximálně možného počtu bodů (test obsahuje otevřené otázky)

Garant

doc. RNDr. Jan Havrlant, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jan Havrlant, CSc.