Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Část SZZ: Politická G a politologie (KSG / SZBP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / SZBP1 - Část SZZ: Politická G a politologie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Okruhy :1. Teoretické aspekty politické geografie - PG jako věda, základní koncepce a ideje ve vývoji PG, současnost a tendence vývoje PG2. Geopolitika - teoretické aspekty geopolitiky, hlavní směry a školy, představitelé, novodobé směry geopolitiky3. Geopolitický vývoj českého státu v dějinách - hlavní determinanty rozvoje českého státu - poloha, sousedé, projevy globálních trendů na postavení českého státu, geopolitické souvislosti vzniku ČSR, vývoj a současné geopolitické postavení Česka v rámci střední Evropy, v rámci evropského kontinentu, světa4. Politické jednotky v mezinárodní perspektivě - vnitrozemské státy, územní změny států, enklávy, intrastátní regiony, pohraniční regiony, lokality5. Stát jako základní politický region - základní atributy státu, hranice státu, typologie států6. Mezinárodní organizace - typologie, příklady fungování MO - OSN, EU, NATO (složení, struktura, cíle)7. Vývoj globálních impérií - portugalské, španělské, francouzské, britské8. Změny na politické mapě světa v první polovině 20. století9. Vznik, vývoj a rozpad bipolárního světa10. Světová ekonomická jádra a periferie11. Mezinárodní systém - historický vývoj12. Mezinárodní systém - struktura13. Zahraniční politika státu14. Nestátní aktéři v mezinárodních vztazích15. Politický systém - základní model, definice, funkce16. Politický režim v demokracii (formy vlády) - parlamentní, prezidentský, poloprezidentský17. Totalitní a autoritářské politické režimy - hlavní znaky, příklady18. Politické strany a stranické systémy19. Volby, volební systémy, volební geografie20. Kvalitativní a kvantitativní metody v sociálních vědách

Získané způsobilosti

Kromě specifických odborných způsobilostí (v rozsahu daných jednotlivými okruhy této části státní zkoušky) získá student přípravou na státní zkoušku schopnost komplexně integrovat své znalosti z jednotlivých kurzů absolvovaných v průběhu svého studia. Dále student demonstruje schopnost své faktografické znalosti zasadit pomocí odpovídající terminologie do odpovídajícího konceptuálního rámce a prezentuje je srozumitelnou formou v samostatném strukturovaném přednesu.

Literatura

Žádná literatura. / No literature. Žádná literatura. / No literature.

Požadavky

Splnění studijních povinností ve struktuře dané studijním plánem oboru Politická a kulturní geografie.

Garant

prof. RNDr. Vladimír Baar, CSc.prof. RNDr. Tadeusz Siwek, CSc.