Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Část SZZ: Kulturní geografie (KSG / SZBP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / SZBP2 - Část SZZ: Kulturní geografie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Okruhy :1. Vývoj a současný stav civilizačních sfér - křesťanské, islámské, buddhistické2. Faktory kulturní diferenciace světa, vývojové trendy.3. Lingvistická geografie a genetická příbuznost jazyků.4. Postavení jazyka v rámci státu a ve společnosti - jazyk jako politický faktor.5. Religiózní geografie - náboženské systémy a jejich vliv na život obyvatel a funkci státu.6. Civilizace a civilizační sféry - geokulturní makroregiony světa.7. Nesoulad mezi etnickými, náboženskými a státními hranicemi - zóny potenciální nestability. Modelové vztahy mezi národem a státem.8. Národnostní, náboženská a jazyková politika států.9. Multikulturní regiony a jejich problémy.10. Národní emancipace a nacionalismus - odraz v mezinárodních vztazích.11. Právo na sebeurčení versus právo na zachování státní integrity.12. Malé národy bez států - separatismus, iredentismus, autonomismus.13. Migrace obyvatel, problémy uprchlíků a azylantů.14. Modelové příklady národnostní politiky z různých částí světa.15. modernizace a industrializace jako společenská přeměna16. dělba práce, její proměna v moderní a postindustriální společnosti17. sociální stratifikace, relevance třídního rozdělení dnes18. moc z hlediska sociologického - jak se projevuje na úrovni jedince, meziosobních vazeb, skupin, národních států, nadnárodních celků19. gender jako základní analytická kategorie20. Typy politických forem organizace společnosti - formování společnosti (rody, kmeny, státy, národy)

Získané způsobilosti

Kromě specifických odborných způsobilostí (v rozsahu daných jednotlivými okruhy této části státní zkoušky) získá student přípravou na státní zkoušku schopnost komplexně integrovat své znalosti z jednotlivých kurzů absolvovaných v průběhu svého studia. Dále student demonstruje schopnost své faktografické znalosti zasadit pomocí odpovídající terminologie do odpovídajícího konceptuálního rámce a prezentuje je srozumitelnou formou v samostatném strukturovaném přednesu.

Literatura

Žádná literatura. / No literature. Žádná literatura. / No literature.

Požadavky

Splnění studijních povinností ve struktuře dané studijním plánem oboru Politická a kulturní geografie.

Garant

prof. RNDr. Vladimír Baar, CSc.prof. RNDr. Tadeusz Siwek, CSc.