Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Část SZZ: Pol.-geogr. a geopol. probl.sv (KSG / SZNP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / SZNP1 - Část SZZ: Pol.-geogr. a geopol. probl.sv, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Okruhy :1. Současná politická geografie a její postavení v rámci humánní geografie (včetně problematiky její aplikace)2. Geopolitika v dnešním světě (včetně kritické geopolitiky)3. Proměny geopolitického postavení Číny, USA, Indie, Ruska (konkretizuje komise).4. Globalizace, globální problémy současného světa a jejich odraz v mezinárodní politice5. Mezinárodní právo a jeho vztah k mezinárodní politice.6. Právo národa na sebeurčení versus státní suverenita7. Mezinárodní konflikty z pohledu teorie a její aplikace (teorie konfliktního cyklu)8. Regionalizace jako teoretický problém i otázka aplikace

Získané způsobilosti

Kromě specifických odborných způsobilostí (v rozsahu daných jednotlivými okruhy této části státní zkoušky) získá student přípravou na státní zkoušku schopnost komplexně integrovat své znalosti z jednotlivých kurzů absolvovaných v průběhu svého studia. Dále student bude schopen demonstrovat uchopení konkrétního fenoménu skrze pohled teorie a prezentovat jej srozumitelnou formou v samostatném strukturovaném přednesu.

Literatura

Žádná literatura. / No literature. Žádná literatura. / No literature.

Požadavky

Splnění studijních povinností ve struktuře dané studijním plánem oboru Politická a kulturní geografie.

Garant

prof. RNDr. Tadeusz Siwek, CSc.