Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie mezinárodních vztahů - přednáška (KSG / TEMEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / TEMEP - Teorie mezinárodních vztahů - přednáška, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rozpis přednášek:23. 2. - úvodní hodina9. 3., 23. 3., 6. 4. - základní přístupy ke studium mezinárodních vztahů (liberálně-idealistická tradice, politický realismus, scientismus, kritické teorie, současný stav debaty na poli reflexe MV)20. 4., 4. 5. - vysvětlení základních fenoménů MV z hlediska jednotlivých teoretických přístupů

Získané způsobilosti

Student/ka se orientuje v základních teoretických reflexích mezinárodních vztahů a umí vysvětlit epistemologiské i ontologické předpoklady jednotlivých relfexí. Student/ka umí přiřadit k jednotlivým reflexím hlavní představitele a vysvětlit základní fenomény mezinárodních vztahů z pohledu jednotlivých teorií.

Literatura

Drulák, P. Teorie mezinárodních vztahů. Praha, 2003. ISBN 80-7178-725-6.Walt, M. Stephen. The Relationship between Theory and Policy in International Relations. In: Annual Review of Political Science. 8: 23 - 48, 2005. Krejčí, O. Mezinárodní politika. Praha, 1997. ISBN 80-7187-034-X.S. SMITH, M. HOLLIS. Mezinárodní vztahy: výklad a porozumění. Brno, 2000. ISBN 80-85959-64-X.K. BOOTH, S. SMITH. Současné teorie mezinárodních vztahů. Praha, 2003. ISBN 80-85947-69-2.

Požadavky

Kurz je zakončen písemnou zkouškou ve formě testu.Test bude obsahovat čtyři otevřené otázky po pěti bodech. Podmínkou přistoupení k testu je odevzdání konspektu z článku Stephena M. Walta Theory and Policy in IR - v konspektu budou vypsány všechny teorie, které Walt zmiňuje včetně odkazů na jejich autory.Hodnocení: 20 - 17 bodů výborně16 - 13 bodů velmi dobře12 - 9 bodů dobře 8 - 0 bodů neuspělZ hlediska obsahového bude test vycházet z literatury označené v sylabu jako základní. Pro doplnění znalostí použije student literaturu z kategorie doporučená. Student musí prokázat znalost základních filozofických a konceptuálních východisek jednotlivých reflexí mezinárodních vztahů. Dále musí být seznámen se základním pojmy a být schopen je přiřadit ke konkrétním teoriím.

Garant

Mgr. Monika Šumberová

Vyučující

Mgr. Monika Šumberová