Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Afrika a Arabský pol. - SG problémy A (KSG / XAFRI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / XAFRI - Afrika a Arabský pol. - SG problémy A, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

. Historický vývoj zemí Severní Afriky a Blízkého Východu2. Historický vývoj zemí Černé Afriky3. Nástupnické státy Osmanské říše I.4. Nástupnické státy Osmanské říše II.5. Soudobé politicko-geografické problémy Arabských zemí I.6. Soudobé politicko-geografické problémy Arabských zemí II.7. Kolonialismus a dekolonizace států Černé Afriky8. Postkoloniální problémy států Černé Afriky9. Regionální struktury moci států Černé Afriky10. Mezinárodní organizace působící v Africe a na Blízkém Východě

Literatura

http://dilleo.osu.cz/geografie/objman/Browse.aspxBAAR, V. Národy na prahu 21. století. Emancipace nebo nacionalismus?. Ostrava, 2002. ISBN 80-86101-66-5.LIŠČÁK, Vladimír; FOJTÍK, Pavel:. Státy a území světa. Praha: Libri, 1996. ISBN 80-85983-07-9.

Požadavky

Splnění korespondenčních úkolů a dvou e-testů v rozsahu 66,6%. Dle potřeby ústní zkouška.Výběr korespondenčních úkolů (blíže viz doporučená literatura):1) Pokuste se formulovat společenské výsledky vyplývající z role Afriky jakožto kolébky lidského rodu.2) Pracujte se atlasy a porovnejte Alexandrie založené Alexandrem se současnými městy Blízkého východu. Které, byť pod jiným názvem, přežila dodnes?3) Najděte v atlasech a encyklopediích hlavní oblastí, do nichž směřovali afričtí otroci.4) Pokuste se na základě Vámi získaných údajů (např. socioekonomických ukazate-lů) zhodnotit, zda kolonialismus byl nebo nebyl pro Afriku přínosem.5) Vyberte si jednu zemi v regionu a popište její cestu k nezávislosti a dopady na současnost.6) Vyberte si některou z afrických diktatur a popište její historii.

Garant

prof. RNDr. Vladimír Baar, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Vladimír Baar, CSc.RNDr. Martin Kovářprof. RNDr. Vladimír Baar, CSc.RNDr. Martin Kovář