Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomická geografie 2 (KSG / XEKO2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / XEKO2 - Ekonomická geografie 2, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Problematika lokalizace průmyslu, pojem lokalizační faktor a posuny v jeho obsahu, typologie lokalizačních faktorů, mechanismy jejich působení, objektivita vs. subjektivita lokalizačních rozhodnutí, příklady průmyslových lokací.Lokalizační teorie - přehled základních (statických) lokalizačních teorií.Průmyslová revoluce, staré průmyslové regiony: typologie, struktura, vývoj - historická tvorba trajektorií, původy současných problémů.Staré průmyslové regiony: aktuální vývoj - scénáře tvorby regionálních trajektorií, současné problémy.Průmysl v mikro-prostorovém kontextu (průmyslové okrsky Marsall, Třetí Itálie, Markusen, inovativní milieu atd.)Průmysl v mikro-prostorovém kontextu (klastry: klasifikace, dimenze, typologie atd.)Tvorba inovací v průmyslu (inovační a znalostní sítě)Odolnost/ekonomická výkonnost regionů ve vazbě na jejich strukturuSlužby a jejich role v rozvoji regionůMaloobchod - základní aspekty, trendy, prostorové projevy IMaloobchod - základní aspekty, trendy, prostorové projevy IIKreativní odvětví v geografické perspektivě - vymezení, evoluce, prostorová organizace IKreativní odvětví v geografické perspektivě - vymezení, evoluce, prostorová organizace II

Získané způsobilosti

Student zná teoretické aspekty geografie průmyslu a služeb v regionální perspektivě. Orientuje se v hlavních faktorech, procesech, mechanismech a aktérech ovlivňující fungování průmyslu a služeb v prostoru. Je schopen kriticky reflektovat vývoj průmyslu a služeb nejen v regionálním kontextu.

Literatura

TOUŠEK V., VYSTOUPIL J. a kol. Ekonomická a sociální geografie. Aleš Čeněk. Brno, 2008. WILAM,P. Geografie průmyslu. Ostrava: Ostravská univerzita, 2007. BEDNÁŘ, P. Geografie služeb I: geografie maloobchodu. Ostrava: Ostravská univerzita, 2006. Rumpel, P., Slach, O., Koutský, J. Měkké faktory regionálního rozvoje. Ostravská univerzita v Ostravě, 2008. ISBN 978-80-7368-435-8.Koutský J. Staré průmyslové regiony-vývojové tendence, možnost rozvoje. Blažek, J, Uhlíř, D. Teorie regionálního rozvoje: nástin, kritika, implikace. Praha, Univerzita Karlova, 2011. ISBN 978-80-246-1974-3.JINDRA, J. Obchodní firmy: mezinárodní retailing. Praha: Vysoká škola ekonomická, 1996. Clark, G.L., Feldman, M.P. , Meric, S. G. (eds.). The Oxford Handbook of Economic Geography. 2000. BATHELT, H., GLÜCKLER, J. Wirtschaftsgeographie: Ökonomische Beziehungen in räumlicher Perspektive. Stuttgart, 2003.

Požadavky

Kurs je ukončen písemnou zkouškou. Zkouška zjišťuje teoretické znalosti studentů získané v tomto předmětu v průběhu semestru v rámci přednášek a témat určených k samostudiu.

Garant

Mgr. Ondřej Slach, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ondřej Slach, Ph.D.RNDr. Jan Ženka, Ph.D.Mgr. Ondřej Slach, Ph.D.RNDr. Jan Ženka, Ph.D.