Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie dopravy (KSG / XGEOD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / XGEOD - Geografie dopravy, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do geografie dopravy. Historie dopravy v kostce, vývoj odvětví, objekt a předmět studia. Současná role geografie dopravy. Regionální geografie dopravy (kontinentální modely). Některé vybrané pojmy: složky dopravy, dopravní vazby - uzly, koridory, sítě. Význam dopravy v hospodářství.2. Konkurenceschopnost různých druhů dopravy. Vliv lokalizačních faktorů na dopravu, strukturně-morfologické znaky dopravních sítí. Náklady na provoz, financování. Dopravní dostupnost (flexibilita) při přepravě osob a zboží. Externality v dopravě. Ekologické vlivy v dopravě.3. Charakteristika jednotlivých druhů dopravy. Silniční doprava. Železniční doprava. Letecká doprava. Námořní a vodní doprava. Kombinovaná doprava. Cyklistická doprava. Integrované dopravní systémy.4. Doprava v regionálním rozvoji. Doprava jako městotvorný prvek (vliv dopravních staveb na rozvoj města. Americký a evropský model. Rozvoj maloobchodu a služeb u dopravních terminálů a uzlů. Vnímání dopravní infrastruktury ze sociologického hlediska). Zabezpečení dopravní obslužnosti v rurálních regionech. Vliv dopravní infrastruktury na rozvoj cestovního ruchu.5. Evropská dopravní politika. Historie a vývoj, společná dopravní politika, sítě TEN a TINA. Územní plánování a doprava, vliv jednotlivých hierarchických stupňů na dopravní plánování, špatné a dobré příklady. Vlastnické vztahy. Platby v dopravě. Legislativní protěžování některých druhů dopravy.6. Rozvoj dopravní infrastruktury v ČR. Historické souvislosti. Institucionální zabezpečení. Financování. Prostorové vazby, hlavní dopravní tahy, multimodální koridory. Situace v Moravskoslezském kraji.

Získané způsobilosti

Zná základní termíny a pojmy geografie dopravyChápe základní teoretické koncepce disciplíny a přístupy k jejímu zkoumání (modal-split přístup, faktorový přístup, komplenentární přístup)Rozvíjí schopnost interpretace map a statistických údajůUmí analyzovat dopravní sítě na základě jejich znakůOrientuje se v aktuálních dopravně-geografických problémechZná kontext vývoje dopravních sítí ve světových makroprostorech

Literatura

Boruta, T. Geografie dopravy. Ostrava: Ostravská univerzita, 2007. Průša, J. a kol. Svět letecké dopravy. Praha:Galileo 2007. ISBN 978-80-239-9206-9. KVIZDA, M., POSPÍŠIL, T., SEIDENGLANZ, D., TOMEŠ. Železniční doprava - institucionální postavení,hospodářská politika a ekonomická teorie. Brni, 2007. ISBN 978-80-210-4233-9.Richards, B. Future transport in Cities. London: Spoon Press, 2001. Kyncl, J. Historie dopravy na území České republiky. Praha: Institut Jana Pernera, 2006. White, P. Public Transport. London: Spoon Press, 2001. Rodrigue, J-P., Comtois, C., Slack, B. The Geography of Transport Systems. London: Routledge, 2006.

Požadavky

Zkouška bude udělena za odevzdaný korespondenční úkol (1) a úspěšné splnění písemného testu (min. 60 %),

Garant

Mgr. Tomáš Boruta

Vyučující

Mgr. Tomáš BorutaMgr. Tomáš Boruta