Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geograf. informační systémy - základy (KSG / XGISZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / XGISZ - Geograf. informační systémy - základy, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základy geoinformatiky. Geografické informační systémy (GIS) a klasické mapy. Definice GIS. Historie GIS. Možné oblasti využití geoinformačních technologií. Možnosti pořízení geodat (mapových podkladů, leteckých a družicových snímků, statistických údajů), zásady jejich používání, autorská práva, význam metadat.2. Základní pojmy, rastrová a vektorová grafika v GIS, konverze mezi vektorovými a rastrovými daty. Přehled nejpoužívanějších komerčních a freewarových GIS programů.3. Mapové servery a možnosti jejich využití.4. Možnosti práce se statistickými údaji v GIS.5. Pravidla tvorby tematických map.6. Analytické nástroje v GIS a jejich možnostiProgram cvičení:1. Seznámení se software, možnostmi využití a dostupný funkce. Nastavení projekce, přidání vybraných vrstev a úpravy symbologie. Práce s datovými rámci, měřítkem, názvy, legendou, popisky, směrovou růžicí, exportem. Atributy vrstvy, metadata. Webové služby.2. Tvorba tematických výstupů na základě statistických dat (kartogram, kartodiagram). Připojování dat, struktura dat, restrikce v názvech polí.3. Dotazování v atributové tabulce, základní SQL dotazy. Používání kalkulátoru dat. Prostorové dotazy.4. Postup při založení nové vrstvy - názvy polí a datové typy. Zahájení a ukončení editace. Vytváření polygonů. Typy uzlů. Modifikace objektu, přidávání a odebírání vertexů. Rozdělení polygonu, vytvoření přilehlého polygonu, prosekání objektů, spojení objektů. Přichytávání.5. Základní vektorové a rastrové analýzy

Získané způsobilosti

Umí samostatně pracovat v GIS software, pracovat s mapovými podklady, provádět editaci dat, základní analýzy a vytvářet tematické mapové výstupy. V práci je schopen aplikovat znalosti získané studiem literatury a metod z oblasti kartografie a GIS.

Literatura

Adamec, M., Sedláriková, R. Mapy v počítači. Studijní text pro distanční vzdělávání. Ostrava, 2006. http://gis.vsb.cz/Publikace/Skripta_sylaby/U_GIS/UGIS.pdfVoženílek, V. Geografické informační systémy I. Pojetí, historie, základní komponenty. Olomouc, 2000. TUČEK, J. Geografické informační systémy: Principy a praxe. Praha: Computer Press, 1998. ISBN 80-722-6091-X.http://gis.vsb.cz/Rapant/Publikace/Knihy/GI_GIT.pdf

Požadavky

Účast na tutoriálech a vypracování korespondenčních úkolů v software, které jsou hodnoceny body. Každý úkol musí být odevzdán a dosáhnout alespoň na min. bodové hodnocení. Max. lze získat 100 bodů.1. Sestavení mapy (min. 10 bodů, max. 20 bodů)2. Zpracování tematických mapových výstupů (min. 15 bodů, max. 30 bodů).3. Zpracování analýzy v GIS (min. 26 bodů, max. 50 bodů).

Garant

Mgr. Luděk Krtička

Vyučující

Mgr. Luděk KrtičkaMgr. Luděk Krtička