Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní geografie a geokultura A (KSG / XKULT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / XKULT - Kulturní geografie a geokultura A, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kulturní geografie, její postavení v geografii a vazby na jiné vědní disciplíny, terminologické problémy, faktory kulturní diferenciace světa2. Lingvistická geografie, genetická příbuznost jazyků a základní klasifikace, postavení jazyka v rámci státu a ve společnosti, jazyk jako politický faktor3.-4. Lingvistické panregiony a odraz v politické a ekonomické sféře - panslavismus, pangermanismus, panturkismus, panarabismus apod.5. Písmo jako faktor kulturní spřízněnosti - vývojové trendy, klasifikace písma podle původu, současný stav, písmo a kartogarfická tvorba6. Religiózní geografie, genetická příbuznost náboženských systémů, hlavní principy nejvýznamnějších náboženství a jejich odraz ve společnosti7.-8. Civilizace a civilizační sféry - geokulturní makroregiony světa, nesoulad mezi státními, etnickými a náboženskými hranicemi - zóny potenciální nestability, teorie střetu civilizací, pokusy o vytvoření nových náboženství a ideologií9. Modelové vztahy mezi národem a státem, národnostní, náboženská a jazyková politika států, dopad na mezinárodní vztahy10. Multietnické a multikulturní regiony, národní emancipace a nacionalismus, právo na sebeurčení versus právo na zachování státní integrity11. Malé národy bez států - separatismus, iredentismus, autonomismus, migrace obyvatel, problémy uprchlíků a azylantů12. Střední Evropa a její kulturněgeografické problémy, kulturněgeografická minulost, současnost a budoucnost České republiky13. Novinky, diskuse nad přednesenými tématy a poznatky ze samostudia

Získané způsobilosti

- znalost faktorů kulturní diferenciace světa- schopnost analyzovat jazyk jako politický faktor vývoje státu a společnosti- schopnost popsat náboženské systémy a analyzovat jejich vliv na život obyvatel a funkci státu- schopnost popsat modelové příklady národnostní politiky z různých částí světa

Literatura

Matlovič, R. Geografia relígií. Prešov. (2001). Baar, V. Národy na prahu 21. století - emancipace nebo nacionalismus? Ostrava (2002). ISBN 80-86101-66-5. Huntington, S. Střet civilizací. Praha. (2001). Baar, V. Autonomní útvary jako specifické formy administrativního uspořádání státu. Acta UMB 3-58-62. Banská Bystrica. (1997). Huntington, S. Clash of Civilizations. New York. (1994). Grang, M. Cultural Geography. London-New York. (1998). Mendel, M. Džihád. Brno. (1997). Brno, 1997. nullWallerstein, I. Geopolitic and Geoculture. New York. (1991). nullKropáček, L. Islámský fundamentalismus. Praha. (1996). Baar, V. Modelový přístup ke vztahu mezi národem a státem. Acta FRNOU Geographia 157-99-117 Ostrava. (1996). &, &. Šatava, L. Národnostní menšiny v Evropě. Praha. (1993). Dijking, G. National Identity & Geopolitical Visions. London - New York. (1996).

Požadavky

Zkouška je písemná, v případě požadavku na lepší hodnocení lze pokračovat po domluvě v ústní zkoušce (neplatí však při hodnocení známkou 4 - nevyhovující).Podmínkou úspěchu je znalost tématických okruhů uvedených v sylabu a programu přednášek, schopnost jejich interpretace i ve vazbě na jiné události a současnost, jakož i vyvážené geografické a historické znalosti.

Garant

prof. RNDr. Vladimír Baar, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Vladimír Baar, CSc.