Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politologie (KSG / XPOLT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / XPOLT - Politologie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stát a politika. Studium utváření státu a politiky v historické perspektivě, rámované do systémové a strukturálně-funkcionální analýzy.2. Utváření moderního státu v Evropě a Severní Americe. Feudalismus, osvícenství, byrokratizace, konstitucionalismus, liberalismus, nacionalismus.3. Typy a formy moderního státu: unitární a složený stát, monarchie, republiky.4. Parlamentarismus a vznik západní demokratické tradice.5. Parlamentní, prezidentské a semiprezidentské systémy v moderní demokracii.6. Politické strany v historické perspektivě, současné problémy stranické politiky, systémy politických stran.7. Veřejná správa. Zájmové a nátlakové skupiny, lobbing, korupce.8. Volby a volební systémy.9. Vybrané modely demokracie (de Tocqueville, Schumpeter, Downs, Lijphart, Dahl, Merkel).10. Moderní nedemokratické politické režimy I. (totalitarismus, post-totalitarismus).11. Moderní nedemokratické politické režimy II. (autoritarismus, hybridní režimy, sultanismus, tranzitologie).12. Politické systémy vybraných států světa: Německo, Spojené království, Francie, USA, Rusko.

Získané způsobilosti

Student si osvojí terminologii a rovněž základy teorie politické vědy. Orientuje se v zásadních oblastech politologického výzkumu, dokáže používat koncept politického systému coby analytického nástroje a umí poznatky politologie aplikovat v praxi tak, aby byl schopen samostatného studia konkrétního politického systému určitého státu. Zejména se student orientuje v oblastech typů a forem státu a vlády, politických stran, voleb a volebních systémů.

Literatura

Kopeček, V. Politologie. Ostrava, 2005. Dočekalová, P., Švec, K. a kol. Úvod do politologie. Praha, 2010. Křížkovský, L., Adamová, K. Dějiny myšlení o státě. Praha, 2000. Hloušek, V., Kopeček, L. (eds.). Demokracie. Teorie, modely, osobnosti, podmínky, nepřátelé a perspektivy demokracie. Brno, 2007. Dahl, R., A. O demokracii. Praha, 2001. Dvořáková, V., Kunc, J. O přechodech k demokracii. Praha, 1994. Heywood, A. Politická teorie. Praha, 2005. Heywood, A. Politické ideologie. Dobrá Voda, 2008. Hloušek. V., Kopeček, L. Politické strany. Praha, 2010. Drulák, P. Politika nezájmu: Česko a Západ v krizi. Praha, 2012. Keller, J. Politika s ručením omezeným. Praha, 2001. Říchová, B. Přehled moderních politologických teorií. Empiricko-analytický přístup v soudobé politické vědě. Praha, 2000. Sartori, G. Srovnávací ústavní inženýrství. Praha, 2001. Sartori, G. Strany a stranické systémy. Schéma pro analýzu. Brno, 2005. Sartori, G. Teória demokracie. Bratislava, 1993. Balík, S., Kubát, M. Teorie a praxe totalitních a autoritativních režimů. Praha, 2004. Fiala, P., Strmiska, M. Teorie politických stran. Brno, 2009. Klíma, M. Volby a politické strany v moderních demokraciích. Praha, 1998. Chytílek, R., Šedo, J., Lebeda, T., Čaloud, D. Volební systémy. Praha, 2009. Stoker, G. Why Politics Matters. Making Democracy Work. Houndsmille and New York: Palgrave Macmillan, 2006. Holländer, P. Základy všeobecné státovědy. Plzeň, 2009. Hloušek, V, Kopeček, L., Šedo, J. Politické systémy. Brno, 2011. Heywood, A. Politologie. Dobrá Voda, 2008. Prorok, V., Lisa, A. Politologie. Dobrá Voda, 2009. Šumberová, M. Politologie - úvod do studia. Ostrava, 2005. Berg-Schlosser, D., Stammen, T. Úvod do politické vědy. Praha, 2000. Říchová, B. Úvod do současné politologie. Srovnávací analýza demokratických politických systémů. Praha, 2002. Cabada, L., Kubát, M. a kol. Úvod do studia politické vědy. Dobrá Voda, 2008.

Požadavky

Zvládnutí přednášené látky a samostudium ze zadané literatury. Student splní všechny průběžně zadávané úkoly.Písemná zkouška:A (91-100 bodů) - 1B (81-90 bodů) - 2C (71-80 bodů) - 2D (61-70 bodů) - 3E (51-60 bodů) - 3F, FX (0-50 bodů) - 4

Garant

RNDr. Vincenc Kopeček, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Vincenc Kopeček, Ph.D.RNDr. Vincenc Kopeček, Ph.D.