Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projekt. a strateg. řízení úz. rozvoje 2 (KSG / XPRO2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / XPRO2 - Projekt. a strateg. řízení úz. rozvoje 2, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Komunitní plánování (governance v projektovém a strategickém řízení, aktéři komunitního plánování, podmínky a principy zapojování veřejnosti, žebřík participace)2. Metody a techniky zapojování veřejnosti (moderace, facilitace, metody a techniky na úrovni informování, konzultací a aktivního zapojení veřejnosti)3. Implementace strategie (operacionalizace strategického plánu, organizační zajištění, řízení zdrojů, monitoring a hodnocení, aktualizace)4. Studie proveditelnosti (proveditelnost, studie proveditelnosti, její struktura a proces zpracování)5. CBA (opodstatněnost, kalkulace a bod zvratu, diskontování, finanční a ekonomická analýza, externality a jejich oceňování)6. Posuzování vlivů na životní prostředí (EIA a SEA, jejich historický a mezinárodní kontext, legislativa, institucionální zajištění, působnost, procedury)

Získané způsobilosti

Student se orientuje ve vybraných otázkách řízení rozvojových projektů a strategií. Student má osvojeny praktické schopnosti pro přípravu a realizaci rozvojových projektů a pro strategické plánování, tyto schopnosti dokáže prakticky používat Uvedené znalosti a dovednosti student dovede prezentovat v praktických souvislostech na modelových případových studiích.

Literatura

ARNSTEIN, Sherry R. A Ladder of Citizen Participation. In Journal of the American Institute of Planners, 1969 (35)/4. 1969. NOVÁK, David W. Projektové řízení v územním rozvoji. Studijní opora. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2013. NOVÁK, David W. Strategický management rozvoje obcí a regionů a hodnocení jeho kvality. In Ekonomika a management organizací - výzkum, výuka a praxe. Brno: Masarykova univerzita, 2010. Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění pozdějších předpisů. Praha: Ministerstvo vnitra ČR, 2001. PROJECT MANAGEMENT INSTITUTE. A Guide to the Project Management Body of Knowledge. Fourth Edition. Newtown Square: Project Management Institute, 2008. SIEBER, Patrik. Analýza nákladů a přínosů. Metodická příručka. Praha: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, 2004. WILDAVSKY, Aaron. If Planning Is Everything, Maybe It s Nothing. In Policy Sciences, 1973 (4)/2. Springer, 1973. Informační systém EIA. MATEROVÁ, Jitka. Komunitní plánování sociálních služeb - metodika. Praha: Agora CE, 2005. INSTITUT KOMUNITNÍHO ROZVOJE. Nebojme se komunikace s veřejností. Ostrava: Institut komunitního rozvoje, 2003. REGIONÁLNÍ CENTRUM EIA. SEA/EIA 2011. Sborník z konference. Ostrava: Regionální centrum EIA, 2011. AGORA CE. Sedm kroků k zapojení veřejnosti. Praha: Agora CE, 2002. SIEBER, Patrik. Studie proveditelnosti (Feasibility Study). Metodická příručka. Praha: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, 2004. Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí, ve znění pozdějších předpisů. Praha: Ministerstvo vnitra ČR, 1992. Zpravodaj EIA - IPPC - SEA.

Požadavky

Předpoklady absolvování kurzu jsou:* zpracování seminární práce (50 % hodnocení)* úspěšné absolvování závěrečného testu (50 %)Rozsah požadovaných znalostí je definován obsahem kurzu a základní literaturou. K absolvování kurzu je třeba dosáhnout alespoň 51 % hodnocení.

Garant

RNDr. David Walter Novák, Ph.D.

Vyučující

RNDr. David Walter Novák, Ph.D.RNDr. David Walter Novák, Ph.D.