Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie průmyslu (KSG / XPRUM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / XPRUM - Geografie průmyslu, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Geografie průmyslu jako dílčí geografická disciplina, postavení v rámci systému geografických věd, vazby na jiné vědní discipliny, objekt a předmět,metody, změny paradigmatu, vývoj a hlavní směry, terminologie.Průmyslová revoluce, charakteristika období, příčiny (předpoklady) zrodu průmyslu, etapizace průmyslové revoluce a charakteristika jednotlivých fází, ekonomické, sociální a prostorové důsledky průmyslové revoluce.Staré průmyslové regiony: typologie, struktura, vývoj, současné problémyProblematika lokalizace průmyslu, pojem lokalizační faktor a posuny v jeho obsahu, typologie lokalizačních faktorů, mechanismy jejich působení, objektivita vs. subjektivita lokalizačních rozhodnutí, příklady průmyslových lokací. Lokalizační teorie - přehled základních (statických) lokalizačních teorií.Dynamické přístupy k lokalizaci a fungování průmyslu.Průmysl v mikro-prostorovém kontextu (průmyslové okrsky Marsal, Třetí Itálie, Markusen)Průmysl v mikro-prostorovém kontextu (typologie průmyslových okrsků, Markusen, inovativním milieu)Průmysl v mikro-prostorovém kontextu (klastry ? klasifikace, dimenze, typologie atd.)Průmysl v makro-prostorovém měřítku (základní trendy globalizace průmyslu, typologie NNS, přímé zahraniční investice atd.)Kreativní průmysl ? základní charakteristika, klasifikace, trendy.Průmysl v České republice v transformačním období - jeho vývoj, strukturální změny a širší sociálně ekonomické vazby. Místo průmyslu v českém zahraničním obchodu. Vliv evropského integračního procesu na změny v českém průmyslu.

Získané způsobilosti

Porozumí základním strukturám, procesům a problémům geografie průmysluPorozumí a interpretuje teorie a koncepty v oblasti geografie průmysluPoužívá odbornou terminologii v adekvátní šíří a hloubce v kontextu daného oboruRozvíjí schopnost pro reálné prostorové implikace průmyslových teorií a konceptů ve vztahu ke konkrétnímu jednání podniků a regionů z pohledu praxeJe schopen na základě teoretických i praktických znalostí získat, selektovat a interpretovat informace z oblasti geografie průmysluOrientuje se v současných trendech v rozmístění (organizaci) a struktuře průmyslu jak v ČR, tak zemích Evropy a vyspělých zemí světa.Porozumí funkčním relacím mezi průmyslem a sociálně-kulturním prostředím v prostorové perspektivě

Literatura

Toušek, V. a kol. Ekonomická a sociální geografie. Plzeň, 2008. WILAM,P. Geografie průmyslu. Ostrava: Ostravská univerzita, 2007. RUMPEL P., ,SLACH, O., KOUTSKÝ, J. Měkké faktory regionálního rozvoje. Ostrava, 2008. ISBN 978-80-7368-435-8.Hampl, M. a kol. Geografická organizace společnosti a transformační procesy v České republice. Praha, 1996. BATHELT, H., GLÜCKLER, J. Wirtschaftsgeographie: Ökonomische Beziehungen in räumlicher Perspektive. Stuttgart, 2003.

Požadavky

Kurs je ukončen písemnou zkouškou ve formě testu. Test zjišťuje teoretické znalosti studentů získané v tomto předmětu v průběhu semestru v rámci přednášek a témat určených k samostudiu.Splnění požadavků (obsahová, formální správnost) ve vztahu k dvěma korespondenčním úkolům.

Garant

Mgr. Ondřej Slach, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ondřej Slach, Ph.D.RNDr. Jan Ženka, Ph.D.Mgr. Ondřej Slach, Ph.D.RNDr. Jan Ženka, Ph.D.