Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální geografie ČR (KSG / XRGCR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / XRGCR - Regionální geografie ČR, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Geografické aspekty polohy a pozice ČR, stěžejní aspekty geopolitického a socioekonomického vývoje Česka, vazby v kontextu EvropySpecifika v rozvoji sídelní struktury, urbanizační a suburbanizační procesy, aglomerace, periférní území, nodální vazebnosti, socioekonomickogeografická regionalizace Česka, regiony NUTSVývoj teritoriální a sektorové struktury hospodářství. Specifikaa transformace strukturálně postižených regionů v ČRSocioekonomickogeografická specifika a rozvoj Moravskoslezského regionuSocioekonomickogeografická specifika a rozvoj regionu Střední Moravy (Kraj Olomoucký, Zlínský)Socioekonomickogeografická specifika a rozvoj Jihovýchodního regionu (Kraj Jihomoravský, Vysočina)Socioekonomickogeografická specifika a rozvoj Jihozápadního regionu (Kraj Jihočeský, Plzeňský)Socioekonomickogeografická specifika a rozvoj Severozápadního regionu (Kraj Ústecký, Karlovarský)Socioekonomickogeografická specifika a rozvoj Severovýchodního regionu (Kraj Liberecký, Královéhradecký, Pardubický)Socioekonomickogeografická specifika a rozvoj regionu Středních Čech a PrahyProblematika rozvoje dopravních sítí a infrastruktury v kontextu středoevropského prostoru a EU. Dopravní politika ČR.Problematika surovinových zdrojů

Získané způsobilosti

Student získá znalosti a schopnosti analyzovat regionálně-geografickáspecifika území České republiky; fyzickogeografické, geopolitické, sociální, ekonomickogeografické aspekty, ovlivňující ve vzájemných vazbách rozvoj státu a regionů;charakterizovat přírodní a kulturní krajiny, vývoj sídelních struktur, urbanizační a suburbanizační procesy, problémy rurálních a periferních oblastí v ČR, specifikovat rozvoj ekonomicky významných center a aglomerací, nodální vazebnosti v regionech, získá znalosti o socioekonomickém rozvoji krajů ČR, o vývoji územní a sektorové odvětvové struktury hospodářství, o restrukturalizaci, rozvoji nových výrobních a nevýrobních odvětví, o exploataci surovin, rozvoji dopravní infrastruktury v krajích ČR, o rozvoji cestovního ruchu a o stěžejních environmentálních problémech v regionech ČR.

Literatura

Toušek, V.. Česká republika - Portréty krajů. Ostrava: Ostravská univerzita, 2007. Mištera, L. Geografie České republiky, ZČU. Plzeň, 1997. Mištera, L. Geografie regionů ČR. Plzeň, 1977. Toušek, V., Vančura, M. Aktuální problémy ČR: Průmysl. MU, Brno, 1999. kolektiv. Atlas Česká republika. Praha. Hampl, M. a kol. Geografická organizace společnosti a transformační procesy v České republice. Praha, 1996. Mirvald, S. Geografie dopravy. ZČU, Plzeň, 1999. Götz a kol. Geografie zemědělství ČR. Plzeň, 1996. Sucháček, J. Restrukturalizace tradičních průmyslových regionů v tranzitivních ekonomikách. EF VŠB-TU Ostrava, 2005. www. RIS krajů. Praha, 2007.

Požadavky

Písemná nebo kombinovaná zkouška z uvedeného obsahu předmětu.Písemnou zkoušku je nutno splnit na min. 50 % bodů

Garant

doc. RNDr. Jan Havrlant, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jan Havrlant, CSc.doc. RNDr. Jan Havrlant, CSc.