Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální geografie (KSG / XSOGG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / XSOGG - Sociální geografie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní termíny a koncepty sociální geografie2. Nástinu vývoje sociální geografie v historické a teoretické perspektivě3. Společnost, jednání, prostor (B. Werlen)4. Vývoj lidstva, kultura, gender5. Zdroje, regiony, proměny krajiny6. Geografické struktury (doprava, sítě, sídla, difuse)7. Geografické tenze (hranice, disparity, globalizace, nemoci atd.)

Získané způsobilosti

Na základě znalosti genia loci (regionis, Evropa, Svět získat a rozvíjet schopnosti odhalovat synergické rozvojové trajektorie sociálně geografických krajinných aspektů.Naučit se přijímat rozhodnutí o vývoji krajiny na základě harmonizace prvků vnějšího a vnitřního prostředí člověka. Projektovat rozvoj krajiny na základě posouzení jejího potenciálu a faktorů, které mohou tento potenciál ovlivnit. Modelovat sociální jevy v krajině na základ potřeby sociálně geografických syntéz evoluce, funkčnosti a významovosti dílčích krajinných prvků.

Literatura

Heineberg, H. Einführung in die Anthropogeographie/Humangeographie Paderborn: UTB. 2007. Weichhart, P. Entwicklungslinien der Sozialgographie. Stuttgart: Franz Stener Verlag, 2008. Hampl, M., Žížalová, P., Blažek, J. Faktory-mechanizmy-procesy v regionálním rozvoji: aplikace konceptu kritického realizmu. Ekonomický časopis, 56, č. 7, s. 696-711. 2008. Haggett, P. Geography: A Global Synthesis. New York: Prentice Hall, 2011. Hampl, M. Sociální Geografie: Proměny tematické orientace a přetrvávání výchozích problémů studia: Geografie-Sborník ČGS. 2006. Werlen, B. Sozialgeographie. Basel: Haupt Verlag, 2000. Johnston, R., J. The dictionary of human geography. New York: Wiley-Blackwell, 2000.

Požadavky

Znalost uvedené literaturyZnalost rozdílů v moderních a postmoderních přístupech při studiu sociálních kompotent krajiny a základní aspekty užití teorie vzniku nových kvalit v rozvoji krajiny. Podmiňující předměty neplatí pro studenty 2-letého navazujícího magisterského studia !65% splnění podmínek testu.

Garant

Mgr. Ondřej Slach, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ondřej Slach, Ph.D.Mgr. Ondřej Slach, Ph.D.