Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie zemědělství (KSG / XZEMD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / XZEMD - Geografie zemědělství, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. Úvod do studia Geografie zemědělstvíDefinice a postavení vědeckého oboru v systému geografických vědPředmět a objekt studiaVývoj hlavních směrů Geografie zemědělstvíII. Definice zemědělstvíCharakteristické rysy a specifika zemědělské výrobyMultifunkční zemědělství - produkční a mimoprodukční funkceVývoj a současné postavení agrárního sektoru v národní a globální ekonomiceIII. Vznik a šíření zemědělství na ZemiNeolitická revoluce a kolonizace, změny v eneolitu - důsledkyProces domestikace a oblasti původu kulturních plodinII. agrární revoluceIV. Biologická podstata zemědělstvíAgroekologické faktory ovlivňující zemědělstvíV. Ekonomické, sociální a politické faktory ovlivňující zemědělstvíZákonitosti prostorového rozmístění a struktury zemědělstvíVon Thünenův lokalizační modelVI. Typologie světového zemědělství - Whittlesey, KostrowickiZásadní rozdíly mezi tradičními a moderními agrárními systémyIntenzivní a extenzivní zemědělstvíVII. Tradiční typy zemědělství ve světěShifting agricultureWet-rice cultivationPastoral nomadismMediterranean agricultureVIII. Moderní typy zemědělství ve světěMixed farming in Europe and North AmericaDairyingRanchingLarge-scale grain productionThe plantation systemIX. Komoditní struktura světového zemědělstvíHlavní skupiny užitkových plodin - jejich význam a vymezení produkčních oblastíVýznam a vymezení oblastí chovu hospodářských zvířatX. Inovace ve světovém zemědělstvíIII. agrární revoluce - biotechnologická revoluceProblematika genetického inženýrství v zemědělstvíAlternativní způsoby zemědělského hospodaření - ekologické zemědělstvíPrecizní zemědělstvíXI. Globální problémy světového zemědělstvíOtázka výživy a hladuEnvironmentální aspekty zemědělstvíProblematika světového agrárního obchodu, jeho liberalizaceXII. Světový mořský a sladkovodní rybolovGeografické vymezení hlavních oblastí lesních formací - jejich význam

Získané způsobilosti

Student dokáže vysvětlit diferenciace zemědělské výroby v globálním i regionálním měřítku na základě schopnosti analyzovat existující agroekologické a sociálněekonomické podmínky.Student zná existující světové typy zemědělství, jejich hlavní znaky a specifika.Student se orientuje v komoditní struktuře světového zemědělství.Student umí vymezit hlavní světové zemědělské produkční oblasti a dokáže porovnat jejich význam v globálním trhu s agrárními produkty.Student zná základní statistické ukazatele, běžně používané v geografii zemědělství.Student je schopen pracovat se statistickými údaji, tyto tabelárně a graficky dále zpracovat.Student získává schopnost kartografické interpretace zpracovaných prostorových dat.Student rozvíjí schopnost zhodnotit a komentovat dosažené výsledky.

Literatura

TOUŠEK, V., KUNC, J., VYSTOUPIL, J. Ekonomická a sociální geografie. Plzeň, 2008. ISBN 978-80-7380-114-4.HRALA, V., KAŠPAR, V., VITVAROVÁ, I. Geografie světového hospodářství. Praha: VŠE, 1996. VĚŽNÍK, A. Geografie zemědělství I. Praha: SPN, 1987. Götz a kol. Geografie zemědělství ČR. Plzeň, 1996. JANČÁK, V., GÖTZ, A. Územní diferenciace českého zemědělství a její vývoj. Praha: PřF UK, 1997. ŠOTKOVSKÝ, I. Základy socioekonomické geografie pro ekonomy I. (vstup do teorie a prostorového myšlení). Ostrava: Ateliér Milata, 1994.

Požadavky

Předmět je ukončen ústní zkouškou. Obsahovou náplň vymezují tematické okruhy uvedené v sylabu předmětu, prezentované na přednáškách a základní studijní literatura. Podmínkou k absolvování bude odevzdání korespondenčního úkolu v zápočtovém týdnu v požadované formální a obsahové kvalitě.

Garant

RNDr. Petr Žufan, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Petr Žufan, Ph.D.RNDr. Petr Žufan, Ph.D.