Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretická geografie (KSG / Y3TEG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / Y3TEG - Teoretická geografie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Geografie jako věda - předmět, objekt, teorie, institucionalizace.Postavení geografie v systému věd (metageografie), interdisciplinarita.Historie geografie a geografického myšlení.Hlavní paradigmata v geografii a paradigmatický posun.Metodologie a metody v geografii.Aktuální problémy v geografii. Aktuální zaměření vědeckého výzkumu v politické geografii.Aplikovaná geografie.

Získané způsobilosti

Student zvládne historii geografie, změny jejího paradigmatu a jejich odraz v metodologii. Naučí se rozeznávat odborné časopisy a publikace podle jejich kvality. Získá přehled v hlavních směrech a osobnostech světové a české geografie.

Literatura

Daněk, P. Dějiny geografického myšlení. In: Toušek, V. - Kunc, J. - Vystoupil, J. a kol. Ekonomická a sociální geografie. Plzeń: Jan Čeněk, 2008. Johnston, R. J. at al. Dictionary of Human Dictionary. 4th edition. Oxford: Blackwell, 2000. Sýkora, L. a kol. Teoretické přístupy a vybrané problémy v součané geografii. Praha: KSGRR PřF UK, 1993.

Požadavky

Orientace v zicojazyčných publikacích, především v angličtině.

Garant

prof. RNDr. Tadeusz Siwek, CSc.