Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Afrika a Arabský poloo. - SG problémy (KSG / YAFRI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / YAFRI - Afrika a Arabský poloo. - SG problémy, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historický vývoj zemí Blízkého východu a severní Afriky do 20. století2. Novodobá historie Blízkého východu a severní Afriky3. Politická situace zemí Blízkého východu a severní Afriky4. Postavení Blízkého východu a severní Afriky v mezinárodních vztazích5. Blízký východ a severní Afrika ve světové ekonomice6. Předkoloniální a koloniální dějiny subsaharské Afriky7. Důsledky kolonialismu8. Dekolonizační proces a formování politické identity v subsaharské Africe9. Rozvojové strategie afrických zemí od zisku nezávislosti do současnosti10.Subsaharská Afrika v mezinárodních vztazích

Získané způsobilosti

Absolventi se orientují v historickém kontextu vzniku a vývoje afrických zemí a znají socioekonomické a kulturní charakteristiky v regionu. Splněním požadavků kurzu by studenti měli prokázat rovněž pochopení současného postavení afrických států v mezinárodním systému.

Literatura

Burgrová, Helena, Ježková,Michaela. Blízký východ: Politický, ekonomický a společenský vývoj od druhé světové války do současnosti. Praha, 2012. ISBN 978-80-87474-45-7.REID, Richard. Dějiny moderní Afriky: od roku 1800 po současnost. Praha: Grada, 2011. ILLIFE, John. Afrika a Afričané. Dějiny kontinentu. Praha:Vyšehrad, 2001.

Požadavky

Splnění závěrečného písemného testu, jež bude věnován severní Africe s Blízkým východem a subsaharské Africe. Test bude ohodnocen 100 body, z nichž musíte k úspěšnému absolvování předmětu získat minimálně 51 %.Hodnocení bude probíhat následujícím způsobem:100 - 91 bodů: A 90 - 81 bodů: B 80 - 71 bodů: C 70 - 61 bodů: D 60 - 51 bodů: E 50 a méně bodů: F, FX (neprospěl/a)

Garant

RNDr. Tomáš Hoch, Ph.D.