Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie sídel (KSG / YSIDL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / YSIDL - Geografie sídel, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývoj geografie sídel, její předmět, metody, perspektiva a aplikabilita.2. Vznik a vývoj měst.3. Teoretické přístupy ke studiu měst.4. Kritéria vymezování měst. Geografická poloha měst. Funkce měst.5. Prostorová struktura měst. Sídelní systémy. Christallerova teorie centrálních míst. Railyho a Huffův model.Zipfovo (Stewartovo) pravidlo "pořadí - velikosti"města. Teorie prahů v geografii sídel.6. Třístupňováná středisková soustava osídlení a koncepce urbanizace ČSR. Konference Habitat II.7. Morfologicko-genetické typy sídel a venkovské osídlení.

Požadavky

Ukončení předmětu zkouškou v rozsahu daných témat (obsahu předmětu) a studijní literatury. První První pokus je realizován písemnou formou, druhý ústně.Tematické okruhy ke kombinované zkoušce:Vývoj geografie sídel v Česku, na Slovensku a v zahraničí, významní představitelé a školy. Předmět geografie sídel, její vztah k jiným vědním disciplinám, metody a úkoly geografie sídel. Vznik a vývoj měst v předindustriálním, industriálním a postindustriálním období. Teoretické přístupy ke studiu měst. Kriteria vymezování měst - definice, kriteria vymezování městských útvarů. Geografická poloha měst - poloha měst vzheldem ke kvalitě geografických jevů, k velikosti prostoru, fyzickogeografická a socioekonomickogeografická poloha města, funkce měst - městotvorné a městoobslužné funkce, schéma funkčních typů měst, funkční typologie měst. Prostorová struktura a růst měst - půdorys města, funkční členění a plošný růst města, modely růstu města. Sídelní systémy - město a region, systém centrálních míst (Christallerova teorie centrálních míst), gravitační modely měst (Railyho a Huffův model). Zipfovo (Stewartovo) pravidlo "pořadí - velikosti" měst. Teorie prahů. Venkovská sídla - celková charakteristika, geografická poloha venkovských sídel. Venkovské sídlo - jeho vymezení a druhy, kriteria disperzity a kompaktnosti venkovského osídlení. Morfologicko-genetické typy venkovských sídel, funkce a hierarchické typy venkovských sídel.