Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie zemědělství - cvičení (KSG / ZEMDC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / ZEMDC - Geografie zemědělství - cvičení, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Statistické databáze a přehledy používané v geografii zemědělství. Český statistický úřad, Statistická databáze EU (EUROSTAT), Statistická databáze FAO (FAOSTAT).2. Land Use, vytváření map využití půdy. Český úřad zeměměřický a katastrální, Statistická ročenka půdního fondu ČR.3. Zpracovávání statistických dat.4. Analýza statistických dat.5. Tvorba tematických map.6. Textové dokumentace dosažených výsledků.

Získané způsobilosti

Student zná základní statistické ukazatele, běžně používané v geografii zemědělství.Student umí vyhledat statistická data.Student získává schopnost kartografické interpretace zpracovaných prostorových dat.Student rozvíjí schopnost zhodnotit a komentovat dosažené výsledky.Student je schopen pracovat se statistickými údaji, tyto tabelárně a graficky dále zpracovat.

Literatura

http://www.czso.czBIČÍK, I. Ekonomická geografie I. Praha: SPN, 1982. http://www.mze.cz/attachments/HRDP-04-06.dochttp://www.mze.cz/attachments/OP%20Zemědělství_verze_final_duben_na%20net.dochttp://epp.eurostat.cec.eu.int/portal/page?_pageid=1996,45323734&_dad=portal&_schema=PORTAL&screen=welcomeref&close=/agric&language=en&product=EU_agriculture_forestry_fisheries&root=EU_agriculture_forestry_fisheries&scrollto=0http://faostat.fao.org/http://www.cuzk.cz/Dokument.aspx?PRARESKOD=998&MENUID=0&AKCE=DOC:10-ROCENKAJANČÁK, V., GÖTZ, A. Územní diferenciace českého zemědělství a její vývoj. Praha: PřF UK, 1997. ŠOTKOVSKÝ, I. Základy socioekonomické geografie pro ekonomy I. (vstup do teorie a prostorového myšlení). Ostrava: Ateliér Milata, 1994. IVANIČKA, K. Základy teórie a metodológie socioekonomickej geografie. Bratislava: SPN, 1987. GÖTZ, A., NOVOTNÁ, M. Geografie zemědělství ČR. Plzeň: PeF, 1995. VĚŽNÍK, A. Geografie zemědělství I. Praha: SPN, 1987. http://www.mmr.cz/http://www.mze.cz/http://www.mze.cz/default.asp?ids=535&ch=73&typ=2&val=535

Požadavky

Předpokladem k úspěšnému absolvování kurzu je znalost a schopnost aplikace základních statistických a kartografických metod v geografii zemědělství. Je nezbytné, aby studenti, kteří si zapíší tento kurz, měli základní znalosti v oblasti tematické kartografie a dokázali samostatně využívat geografické informační systémy (úspěšně absolvovali kurzy), které jsou k dispozici v počítačových učebnách katedry fyzické geografie a geoekologie.Podmínkou k absolvování semináře a udělení zápočtu bude zpracování a kvalitní prezentace seminární práce a její odevzdání spolu se seminárním úkolem v zápočtovém týdnu v požadované formální a obsahové kvalitě.Očekává se také aktivní zapojení studentů při řešení konkrétních výzkumných úkolů a terénních šetření v oblasti geografie zemědělství, které budou v daném období prováděny katedrou sociální geografie a regionálního rozvoje.

Garant

RNDr. Petr Žufan, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Petr Žufan, Ph.D.