Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie zemědělství B (KSG / ZEMDY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / ZEMDY - Geografie zemědělství B, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. Úvod do studia Geografie zemědělstvíDefinice a postavení vědeckého oboru v systému geografických vědPředmět a objekt studiaVývoj hlavních směrů Geografie zemědělstvíII. Definice zemědělstvíCharakteristické rysy a specifika zemědělské výrobyMultifunkční zemědělství - produkční a mimoprodukční funkceVývoj a současné postavení agrárního sektoru v národní a globální ekonomiceIII. Vznik a šíření zemědělství na ZemiNeolitická revoluce a kolonizace, změny v eneolitu - důsledkyProces domestikace a oblasti původu kulturních plodinII. agrární revoluceIV. Biologická podstata zemědělstvíAgroekologické faktory ovlivňující zemědělstvíV. Ekonomické, sociální a politické faktory ovlivňující zemědělstvíZákonitosti prostorového rozmístění a struktury zemědělstvíVon Thünenův lokalizační modelVI. Typologie světového zemědělství - Whittlesey, KostrowickiZásadní rozdíly mezi tradičními a moderními agrárními systémyIntenzivní a extenzivní zemědělstvíVII. Tradiční typy zemědělství ve světěShifting agricultureWet-rice cultivationPastoral nomadismMediterranean agricultureVIII. Moderní typy zemědělství ve světěMixed farming in Europe and North AmericaDairyingRanchingLarge-scale grain productionThe plantation systemIX. Komoditní struktura světového zemědělstvíHlavní skupiny užitkových plodin - jejich význam a vymezení produkčních oblastíVýznam a vymezení oblastí chovu hospodářských zvířatX. Inovace ve světovém zemědělstvíIII. agrární revoluce - biotechnologická revoluceProblematika genetického inženýrství v zemědělstvíAlternativní způsoby zemědělského hospodaření - ekologické zemědělstvíPrecizní zemědělstvíXI. Globální problémy světového zemědělstvíOtázka výživy a hladuEnvironmentální aspekty zemědělstvíProblematika světového agrárního obchodu, jeho liberalizaceXII. Světový mořský a sladkovodní rybolovGeografické vymezení hlavních oblastí lesních formací - jejich význam

Získané způsobilosti

Student dokáže vysvětlit diferenciace zemědělské výroby v globálním i regionálním měřítku na základě schopnosti analyzovat existující agroekologické a sociálněekonomické podmínky.Student zná existující světové typy zemědělství, jejich hlavní znaky a specifika.Student se orientuje v komoditní struktuře světového zemědělství.Student umí vymezit hlavní světové zemědělské produkční oblasti a dokáže porovnat jejich význam v globálním trhu s agrárními produkty.

Literatura

BIČÍK, I. Ekonomická geografie I. Praha: SPN, 1982. HRALA, V., KAŠPAR, V., VITVAROVÁ, I. Geografie světového hospodářství. Praha: VŠE, 1996. SKOKAN, L., HRALA, V., VITVAROVÁ, I. Geografie světového hospodářství. Praha: SNTL, 1988. VĚŽNÍK, A. Geografie zemědělství I. Praha: SPN, 1987. VĚŽNÍK, A. Geografie zemědělství II. Praha: SPN, 1989. RIEDLOVÁ, M., BLAŽEK, M., BRABEC, F. Obecná ekonomická geografie. Praha: SPN, 1983. VENCÁLEK, J. Socioekonomická geografie I. Ostrava: Ostravská univerzita, 1990. HENDRYCH, R. Fytogeografie. Praha: SPN, 1983. BRABEC, F., DUBCOVÁ, A. Kapitoly z geografie pôlnohospodárstva. Nitra: PeF, 1991. JOHNSTON, R. J. ET AL. The Dictionary of Human Geography. Oxford: Blackwell, 2000. JANČÁK, V., GÖTZ, A. Územní diferenciace českého zemědělství a její vývoj. Praha: PřF UK, 1997. VALÍČEK, P. Užitkové rostliny tropů a subtropů. Praha: ACADEMIA, 2002. GRIGG, D. An Introduction to Agricultural Geography. London: Routledge, 1995. GARDNER, B. European Agriculture. London: Routledge, 1996. http://www.fao.org/SAUER, J.D. Historical Geography of Crop Plants. Florida: CRC Press, 1993. BLIJ, H. J., MURPHY, A. B. Human Geography - Culture, Society and Space. New York, 1999. http://www.mze.cz/

Požadavky

Podmínkou úspěšného absolvování předmětu je vyhovující úspěšnost u dvou testů. První test probíhá v průběhu semestru (listopad), druhý test v zápočtovém týdnu. Rozsah každého testu je 30 - 45 min., jejich obsahovou náplň vymezují tematické okruhy uvedené v sylabu předmětu, prezentované na přednáškách a základní studijní literatura. Podmínkou zdárného absolvování testu je jeho minimální 65% úspěšnost. Student má právo psát pouze jednu opravu každého testu.

Garant

doc. RNDr. Petr Šindler, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Šindler, CSc.RNDr. Petr Žufan, Ph.D.