Pentózy, hexózy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Pentózy, hexózy
MONOSACHARIDY
PENTÓZY (5C)
- většinou nepřítomny volně, ale ve formě polysacharidů pentosanů
XYLÓZA – ve formě xylanů ve dřevě a slámě, připravuje se hydrolýzou slámy kyselinami
RIBÓZA – součást nukleových kyselin, (je v každé buňce), dále enzymů a vitamínů, lze ji získat hydrolýzou NK
ARABINÓZA – získává se hydrolýzou gum a pektinů, (Arabská guma)
FUKÓZA – obsažena v polysacharidech mořských řas, v erytrocytech
HEXÓZY (6C)
- volně se vyskytují D-glc a D-fru, jako součást medu, ovoce, invertního cukru
(Invertní cukr = směs D-glukózy a D-fruktózy, která vzniká kyselou či enzymatickou hydrolýzou sacharózy nebo štěpením škrobu na glukózu a její částečnou enzymatickou přeměnou na fruktózu. Široké využití najdeme především v potravinářství, kde se nejčastěji používá jako sladidlo)
Glukóza (Glucosum) - dextróza, hroznový cukr
- nejrozšířenější cukr v přírodě, velmi rychlý energetický zdroj rostlin, získává se ze škrobu, hydrolýzou pomocí kyseliny chlorovodíkové pod tlakem
Fruktóza (Fructosum) - ovocný cukr
- v medu tvoří tekutý, nekrystalický podíl, součást sacharózy, inulinu (z něj se získává)
Galaktóza – vázaná v laktóze
- cukr podobně sladký jako je glukóza
MEL – MED
Produkt, který připravují včelí dělnice (ale i jiný hmyz) z květního nektaru. Sacharóza nektaru se v jejich žaludku štěpí na glukózu a fruktózu. Včely ho pak vyprázdní do plástů, odpařováním vody se zahušťuje. Z plástů se získá vytékáním za tepla nebo odstředěním v medometech.
Čištěním bílou hlinkou vzniká MEL DEPURATUM (med čištěný)
Skládá se ze 70-80 % z glukózy, která po čase krystalizuje a z fruktózy, méně sacharózy a dalších cukrů, cholin, acetylcholin, k. mravenčí, vitamínů, enzymů,…
CYNOSBATI FRUCTUS – šípky
- usušená zralá plodenství šípkové růže – Rosa canina (Rosaceae)
- sběr září a říjen, sušení na vzduchu, dosoušení umělým teplem
- obsahuje 30 % cukrů, vysoký obsah k. askorbové, třísloviny, slizy, karotenoidy, organické kyseliny
- zdroj vitaminu C, antioxidant, mírný adstringentní a diuretický účinek, snižují hladinu cholesterolu v krvi