Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Pentózy, hexózy

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (27.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Pentózy, hexózy

MONOSACHARIDY

PENTÓZY (5C)

- většinou nepřítomny volně, ale ve formě polysacharidů pentosanů

XYLÓZA – ve formě xylanů ve dřevě a slámě, připravuje se hydrolýzou slámy kyselinami

RIBÓZA – součást nukleových kyselin, (je v každé buňce), dále enzymů a vitamínů, lze ji získat hydrolýzou NK

ARABINÓZA – získává se hydrolýzou gum a pektinů, (Arabská guma)

FUKÓZA – obsažena v polysacharidech mořských řas, v erytrocytech

HEXÓZY (6C)

- volně se vyskytují D-glc a D-fru, jako součást medu, ovoce, invertního cukru

(Invertní cukr = směs D-glukózy a D-fruktózy, která vzniká kyselou či enzymatickou hydrolýzou sacharózy nebo štěpením škrobu na glukózu a její částečnou enzymatickou přeměnou na fruktózu. Široké využití najdeme především v potravinářství, kde se nejčastěji používá jako sladidlo)

Glukóza (Glucosum) - dextróza, hroznový cukr

- nejrozšířenější cukr v přírodě, velmi rychlý energetický zdroj rostlin, získává se ze škrobu, hydrolýzou pomocí kyseliny chlorovodíkové pod tlakem

Fruktóza (Fructosum) - ovocný cukr

- v medu tvoří tekutý, nekrystalický podíl, součást sacharózy, inulinu (z něj se získává)

Galaktóza – vázaná v laktóze

- cukr podobně sladký jako je glukóza

MEL – MED

Produkt, který připravují včelí dělnice (ale i jiný hmyz) z květního nektaru. Sacharóza nektaru se v jejich žaludku štěpí na glukózu a fruktózu. Včely ho pak vyprázdní do plástů, odpařováním vody se zahušťuje. Z plástů se získá vytékáním za tepla nebo odstředěním v medometech.

Čištěním bílou hlinkou vzniká MEL DEPURATUM (med čištěný)

Skládá se ze 70-80 % z glukózy, která po čase krystalizuje a z fruktózy, méně sacharózy a dalších cukrů, cholin, acetylcholin, k. mravenčí, vitamínů, enzymů,…

CYNOSBATI FRUCTUS – šípky

- usušená zralá plodenství šípkové růže – Rosa canina (Rosaceae)

- sběr září a říjen, sušení na vzduchu, dosoušení umělým teplem

- obsahuje 30 % cukrů, vysoký obsah k. askorbové, třísloviny, slizy, karotenoidy, organické kyseliny

- zdroj vitaminu C, antioxidant, mírný adstringentní a diuretický účinek, snižují hladinu cholesterolu v krvi

Témata, do kterých materiál patří