Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Příprava pracoviště

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (15.75 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Příprava pracoviště

Stoly

  • prostíráme bílým ubrusem, abychom nezkreslili barvu vína

  • zakládáme pouze MSI, sklenice na víno a ostatní inventář dokládáme po objednávce hosta

ABZAC

  • připravujeme na něj náhradní inventář, jídelní a nápojové lístky, dochucovací prostředky, ubrousky

  • uvnitř náhradní ubrusy, naprony

NABÍDKOVÉ VITRÍNY

  • jsou cenově velmi náročné

  • umožňují nabídku velkého množství vína a jeho chlazení na různé teploty v jedné vitríně

  • nevypínají se po skončení provozu, neboť zároveň slouží ke správnému skladování vína.

  • Příprava na provoz:

  • provedeme kontrolu místnosti a úklidu

  • vyvětráme

  • seznámíme se s denním plánem (s počtem objednaných stolů, hostin)

  • uděláme nutné úklidové práce, příprava inventáře

  • příprava jídelních stolů, židlí, pomocných stolů a vozíků

  • příprava jídelního a nápojového lístku

  • vybavíme vozíky a stoly zbožím

  • zajistíme přípravné práce v oficce, výčepu, připravíme pečivo a chléb

  • provést konečnou kontrolu všech prostor včetně WC

  • osobní příprava na práci

  • Při práci VFSO se potvrzuje v praxi teorie, že číšník by měl být alespoň poloviční kuchař.

  • Obvyklý postup při SO je následující:

  • přijetí hosta

  • nabídka aperitivu, studeného předkrmu

  • sestavení celé objednávky

  • postupný servis pokrmů ve dvojici

  • servis kávy a digestivu

  • předložení účtu, rozloučení

  • Používá se francouzský systém obsluhy. Veškeré pokrmy se servírují na kovovém inventáři.

  • Transport pokrmů z kuchyně může být:

  • v rukách na keridon u jídelního stolu

  • na malých platech na keridon

  • na vozících přímo k jídelnímu stolu

  • na velkých platech na příruční stoly a k jídelnímu stolu v rukách

  • U hlavních chodů a ryb se provádí nachservis, výjimečně si host může posloužit i sám.

Nachservis = zbylé maso a přílohy upravené na mísách. (ponechány na zdroji tepla) nabízíme banketním servise (z levé strany), možné i odebrání talíře ze stolu a nachservis je provedený na servírovacím stole nebo založíme inventář s pokrmem na stůl a hosté se obslouží sami

Témata, do kterých materiál patří