Příprava pracoviště
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Příprava pracoviště
Stoly
prostíráme bílým ubrusem, abychom nezkreslili barvu vína
zakládáme pouze MSI, sklenice na víno a ostatní inventář dokládáme po objednávce hosta
ABZAC
připravujeme na něj náhradní inventář, jídelní a nápojové lístky, dochucovací prostředky, ubrousky
uvnitř náhradní ubrusy, naprony
NABÍDKOVÉ VITRÍNY
jsou cenově velmi náročné
umožňují nabídku velkého množství vína a jeho chlazení na různé teploty v jedné vitríně
nevypínají se po skončení provozu, neboť zároveň slouží ke správnému skladování vína.
Příprava na provoz:
provedeme kontrolu místnosti a úklidu
vyvětráme
seznámíme se s denním plánem (s počtem objednaných stolů, hostin)
uděláme nutné úklidové práce, příprava inventáře
příprava jídelních stolů, židlí, pomocných stolů a vozíků
příprava jídelního a nápojového lístku
vybavíme vozíky a stoly zbožím
zajistíme přípravné práce v oficce, výčepu, připravíme pečivo a chléb
provést konečnou kontrolu všech prostor včetně WC
osobní příprava na práci
Při práci VFSO se potvrzuje v praxi teorie, že číšník by měl být alespoň poloviční kuchař.
Obvyklý postup při SO je následující:
přijetí hosta
nabídka aperitivu, studeného předkrmu
sestavení celé objednávky
postupný servis pokrmů ve dvojici
servis kávy a digestivu
předložení účtu, rozloučení
Používá se francouzský systém obsluhy. Veškeré pokrmy se servírují na kovovém inventáři.
Transport pokrmů z kuchyně může být:
v rukách na keridon u jídelního stolu
na malých platech na keridon
na vozících přímo k jídelnímu stolu
na velkých platech na příruční stoly a k jídelnímu stolu v rukách
U hlavních chodů a ryb se provádí nachservis, výjimečně si host může posloužit i sám.
Nachservis = zbylé maso a přílohy upravené na mísách. (ponechány na zdroji tepla) nabízíme banketním servise (z levé strany), možné i odebrání talíře ze stolu a nachservis je provedený na servírovacím stole nebo založíme inventář s pokrmem na stůl a hosté se obslouží sami