Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




30. Chuť

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (873.12 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

1

CHUŤ

Chuť je smysl, který dovoluje vnímat chemické látky rozpuštěné ve slinách nebo

vodě. V ústech jsou umístěny chuťové receptory vnímající chuti hořké, sladké, slané a
kyselé. Podle nových výzkumů i tučné, vápníkové a umami.

Umami je další chutí jejíž název je odvozený z japonštiny (umai,

česky chutný, delikátní). Specifický chuťový receptor pro umami byl objeven v
roce 2000 a vnímá v jídle obsaženou aminokyselinu kyselinu glutamovou nebo její soli
(glutamáty).

Chuťové receptory

Chuťové mapy

máme 4 chuťové počitky proto 4 chuťové receptorové buňky (hořko,
kyselo, slano, sladko)

2

Chemické receptory

Témata, do kterých materiál patří