30. Chuť
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
1
CHUŤ
• Chuť je smysl, který dovoluje vnímat chemické látky rozpuštěné ve slinách nebo
vodě. V ústech jsou umístěny chuťové receptory vnímající chuti hořké, sladké, slané a
kyselé. Podle nových výzkumů i tučné, vápníkové a umami.
• Umami je další chutí jejíž název je odvozený z japonštiny (umai,
česky chutný, delikátní). Specifický chuťový receptor pro umami byl objeven v
roce 2000 a vnímá v jídle obsaženou aminokyselinu kyselinu glutamovou nebo její soli
(glutamáty).
Chuťové receptory
Chuťové mapy
máme 4 chuťové počitky proto 4 chuťové receptorové buňky (hořko,
kyselo, slano, sladko)
2
Chemické receptory