Trávicí soustava
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu TXT.
tenké støevo:
-produkce støevní ávy a hormonù pro dokonèení trávení vech
ivin a dochází ke vstøebavaní do krevního a mizního obìdu
tlusté støevo:
-hromadìní nestravitelných a nestavených látek
-vstøebávání vody,solí,vitamínù
-støevní mikroflora (hnilobité bakterie)
-èinností bakterií vzniká vitamín K a B12
Druhy láz:
slinné lázy:
-vymìovaní slin na základì zrakových,chuových podmìtù
-navlhèují a rozpoutìjí potravu
slinivka bøiní (pankreas):
-uloená èásteènì ve dvanácterníku
-produkuje ávy,které tìpí bílkoviny,tuky,cukry
Játra:
funkce:
-tvorba glukozy,tuku
-pøevod nadbyteèného dusíku na moèovinu
-zásobárna vitamínu B12 a vitamínu A,D,K
-odbourávání hemoglobinu a pøemìna na luèová barviva
-syntéza látek potøebných pro srálivost
-zachytávání jedovatých látek
-zpracovavá pøijaté iviny
cukry
luèník:
-zásobárna luèi
luè:
-látka vyluèovala plynule jaterními bunkami
-denní produkce 0,8-1 litr
-rozkláda krevní barvivo a tìpí tuky